Soylu: 28 Kasım ve 2 Aralık'ta deprem olacak söylentisi yalan

Soylu: 28 Kasım ve 2 Aralık'ta deprem olacak söylentisi yalan
Düzce'de yaşanan depreminin 4'üncü gününde il genelinde incelemeler yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sosyal medya aracılığı ile Düzce'de 28 Kasım ve 2 Aralık tarihlerinde deprem olacağı söylentisi yayıldığını ve durumun vatandaşları endişelendirdiğini ifade ederek, "Bu söylentiler tamamen yalandır. Bu söylentileri yayanlar hakkında Siber Suçlar Daire Başkanlığı tespitler başladı. Adalet Bakanlığımız ise gereğini yapacak" dedi.

Depremin 4'üncü günü sonunda Düzce Valiliği'nde yapılan değerlendirme ve koordinasyon toplantısının ardından basın açıklaması yapan İçişleri Bakanı Soylu, hem yapılan çalışmalar hem de deprem olacağı yönündeki söylentiler hakkında bilgi verdi.

'Düzce 17 ağustos ve 12 kasım depreminin travmasını atlatamamış'

Bakan Soylu, vatandaşlarla yaptığı görüşmelerde Düzcelilerin 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinin travmalarını atlatamadığını gözlemlediğini söyledi. Soylu, özetle şunları söyledi:

* "Düzce'de farklı bir durum söz konusu. Biz birçok afet görüyoruz. Deprem, sel, yangın. Her doğal afetin kendine has bir yapısı var. Bunu burada söylemem gerekir. Düzce'de 17 Ağustos depreminden sonra 12 Kasım depreminin travması geçmiş değil.

* Bu duyguyu istismar edenler var. 28 Kasım'da deprem olacağını, 2 Aralık tarihinde deprem olacağını bunun yetkililer tarafından ifade edildiğini ortaya koyanlar var. Bu geçmiş travmanın etkisini istismar edenler var. Elbette ki özet olarak söyleyeyim. Hiçbir yetkili 28 Kasım ya da 2 Aralık'ta deprem olacak sözünü paylaşmaz. Bu dayanaksız ve mesnetsiz bir dedikodudur.

* Özet olarak 28 Kasım ve 2 Aralık'ta deprem olacak söylentisi yalandır. Bizim bunu bilmemiz mümkün değildir. Bu dedikodudur. Bu söylentileri yayanlar hakkında Siber Suçlar Daire Başkanlığı tespitler başladı. Adalet Bakanlığımız ise gereğini yapacak"


'Hasarsız binalarda vatandaşlarımız oturabilir'

* Hasar tespitleri konusunda şu ana kadar toplam 23 bin 916 bina tarandı. 66 bin 726 bağımsız bölüm, 56 bin 266 konut, bağımsız bölüm derken buralarda depolar da, ahırlar da var. Bunlar tarandı. 4 bin 990 ticarethane tarandı. Acil yıkık 25, ağır hasarlı 263 bina, orta hasarlı yok. Bağımsız bölüm olarak 43 acil yıkık, toplamda 478 ağır hasarlı ve acil yıkık bağımsız bölüm var. Bunlar yıkılacaklar. Bu binalara girmek mümkün değil. Buralarda eşyaları almaları gerekenleri aldırıyoruz. Konut olarak 369 konut acil yıkık ve ağır hasarlı.

Orta hasarlı yok. Yani ağır hasarlı ve acil yıkık binalar yıkılacak.

Az hasarlı 2 bin 548 bina var Toplamda 9 bin 446 kontu var. Şu ana kadar 56 bin 266 taramada. Az hasarlı derken de aydınlatmam gerekir. Az hasarlı yapısal bir sorun değildir. Az hasarlı boya, sıva çatlağı, kırık dökük gibi binanın kendi yapısal sürecinde olmayan ve onu depreme dayanıksız hale getirecek bir sorun değildir. Doğal olarak bu 51 bin 925 bağımsız bölüm var. 44 bin 71'de hasarsız konut var. Hasarsız 44 bin 71 daireye oturabilirler. Biz ağır hasarlılara sokmuyoruz. Orta hasarlı olsa da sokmuyoruz. Orta hasar güçlendirilmesi gereken bina var demektir. Düzce'de ya az hasarlı ya orta hasarlı var. Az hasarlı yapısal sorun değil Az hasarlı binalar yapısal sorunlar olmayan binalardır. Ağır hasarlı binalara zaten vatandaşlarımızı sokmuyoruz.

* Az hasarlı binalara girmekte bir sakınca yok. Biz yapımında onlara yardımcı olacağız. "Ben konutumdan şüphe ediyorum, siz bunun kontrolünü tekrar yapar mısınız?" diyenler biz bunu tekrar yaparız.

'Tespiti yapılmayan hiçbir okula çocuklarımızı sokmayacağız'

* Hiçbir çocuğumuzu tespiti olmayan okula sokmayacağız. 1 hafta boyunca okullar tatil oldu. Tatilin en büyük nedeni çocukların kapalı bir yere girmek istemiyor olması. Bazı okullarda öğrenciler başka okullara taşınacak." (DHA)

Gündem