Soylu 'darbe' sözlerini savundu: Bunu bir gazeteci söylemiyor, Amerikan başkanı söylüyor

Soylu 'darbe' sözlerini savundu: Bunu bir gazeteci söylemiyor, Amerikan başkanı söylüyor
İçişleri Bakanı Soylu, seçimi darbeye benzettiği açıklamasını savundu: "Biden bu konuşmasında diyor ki, 'bundan önce yaptıklarımızı beceremedik' diyor. 'Şimdi biz bu işi Türkiye'deki tüm muhalifleri bir araya getirerek 2023 seçiminde bunu sağlamalıyız' diyor. Bunu bir gazeteci söylemiyor, Amerikan başkanı söylüyor. 'Darbeyle değil de seçimle' diyor. Bu ne demek?"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 14 Mayıs seçimleri için daha önce sarf ettiği “darbe girişimi” sözlerini tekrarlayarak “Neresi yanlış bunun? Darbeyle yapamadıklarını seçimle yapmak istiyorlar. Erdoğan ABD’nin kurduğu sistemi tasfiye etti” diye konuştu. Habertürk canlı yayınında açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı ve AKP İstanbul 2. Bölge milletvekili adayı Süleyman Soylu, şöyle devam etti:

"Darbenin yerine seçimi ikame etmiş"

"Biden bu konuşmasında diyor ki, 'bundan önce yaptıklarımızı beceremedik' diyor. 'Şimdi biz bu işi Türkiye'deki tüm muhalifleri bir araya getirerek 2023 seçiminde bunu sağlamalıyız' diyor. Bunu bir gazeteci söylemiyor, Amerikan başkanı söylüyor. 'Darbeyle değil de seçimle' diyor. Bu ne demek? Söylediği Kürtler meselesi de Kuzey Irak ve Kuzey Suriye'dir. 'Ben ona Kuzey Irak'ta ve Kuzey Suriye'de boyun eğmedim' diyor. 'Beceremedik, seçimle yapacağız' diyor.

Darbenin yerine seçimi ikame etmiş. O gün ne kurmuşsa, hangi oyunu kurmuşsa, bugün aynı oyun Türkiye'de devam ediyor. Bundan 105 yıl önce Sivas Kongresi yapıldı. Sivas Kongresi'nde 7-8 gün Türkiye Amerika'ya bağımlı olsun mu, olmasın mı tartışması yapıldı. Bunun adı manda. Bir kısım 'kabul edelim', bir kısım 'kabul etmeyelim' dedi. Manda ve himaye kabul edilemez denmiş.

104 yıldır Biden'ın ortaya koyduğu mücadele devam ediyor. 1960 darbesini Amerika yaptırdı. Bunu ben söylemiyorum. 1971 muhtırası, 28 Şubat'ı Amerika yaptırdı. İnglizi belgelerini okuyunca, hatıralarda çıkınca 'demek ki bu Amerikan onaylı darbe imiş' diyoruz. 28 Şubat'la ilgili kanaatim, işleri henüz bitmedi, Türkiye'de iş üzerindeler. Irak'ı, Suriye'yi birbirine karıştırdılar. İran'da ambargo var. Afganistan-Pakistan hattı ne halde olduğu belli. Libya karışık, Yemen iç savaş. Filistin coğrafyanın en önemli acısı.


"1960'da kurdukları sistem"

15 Temmuz'u, 17-25 Aralık'ı, Gezi olayları. Çok saf olmanın anlamı yok. Şunu yapıyorlar. Batı Türkiye'ye sızdı. Kurumlarına sızdı. Özellikle 1960 darbesi Türkiye'de Amerika'nın çok akıllı yaptığı, devlet kontrolüyle elinde tutmaya çalıştığı, gelen her devlet adamını istediği gibi evirdiği, çevirdiği itibarsız hale getirdiği ve medyayı kullandığı. Türkiye açık bir rejim. Ülkeye gönderdiği insanları sadece ajan olarak gönderiyorsa elbette sizin onu tespit etmeniz çok memnun olmaz. Bir büyükelçi istediği gazeteci ile ilişki kurar.

Bunu bir ajanlık faaliyeti olarak değerlendirirse sizin bunu bilebilmeniz çok kolay olmayabilir. Hala geçmişte gazete patronajı üzerinden yaparlardı, talimatla yaparlardı, şimdi birtakım yazarlar üzerinden. Onu da arzu edenler var. Türkiye manda ve himayeyi 1919'da kabul etmedi. Tayyip Erdoğan'dan ne istiyorlar? 1961'deki kurdukları sistemi Tayyip Erdoğan 21 yılda tamamını tasfiye etti.

"İktidar oy ile değişir"

4 alternatif var. Muharrem İnce, Sinan Oğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. Herkes istediğine oy verme hakkına sahip. Benim tarzım hoşuna gitmeyebilir. Benim politikalarım hoşuna gitmeyebilir veya gidebilir. Bütün dünyada seçmen davranışları buna göre belli oluyor. HDP'ye oy veren herkes PKK'yı tasvip ettiği için mi oy veriyor? İzmir'deki nasıl CHP'ye oy veriyorsa Diyarbakır'daki ben AK Parti'yle aynı kulvarda kendimi görmüyorum diyor. CHP'ye oy verenlerin her birisinin AK Parti'ye oy vermek veya kendi partisine oy vermemek gibi bir zorunluluk sözkonusu değil. Seçim bunun için var. İktidar oyla değişir. İstanbul'da, Ankara'da, Adana'da değişmedi mi?" (Kısa Dalga)

Gündem