Soylu giderayak soruşturma başlatmış: Mustafa Çalışkan’a kınama cezası

Soylu giderayak soruşturma başlatmış: Mustafa Çalışkan’a kınama cezası
Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan’ın basına verdiği bir demeçte, toplumun Soylu’nun açıklamalarından rahatsız olduğunu söylemesi suçlama konusu yapıldı. Çalışkan’a kınama cezası verildi.

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, görevi devretmeden hemen önce Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan hakkında soruşturma başlattığı ortaya çıktı. Ali Yerlikaya’nın İçişleri Bakanlığı koltuğuna oturmasından bir gün önce ise Çalışkan’a 'kınama cezası' verildiği belirtildi.

Halk Tv’den Seyhan Avşar’ın haberine göre, Çalışkan’ın Soylu ile ilgili “Bence toplum rahatsız” sözleri soruşturmanın gerekçesi yapıldı.

Soruşturma 2 Haziran’da tamamlanarak, Çalışkan’a kınama cezası verildi. O tarihte Süleyman Soylu milletvekili seçilmiş ancak henüz Meclis’te yemin etmemişti. Çalışkan’a verilen bu cezanın ertesi günü İstanbul Valisi olan Ali Yerlikaya İçişleri Bakanı olarak görevlendirildi.

Çalışkan’ın bu cezanın iptali için idare mahkemesinde dava açtığı öğrenildi.

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan’ın arasındaki 'gerilim' uzun yıllara dayanıyor. Ekim 2017’de Süleyman Soylu’nun oğlunun içinde bulunduğu otomobil, İstanbul’da yunus ekipleri tarafından durdurularak aranmıştı. İddiaya göre, Soylu’nun aradığı Çalışkan telefonlara çıkmamıştı.

Ayrıca intihar eden Silivri Emniyet Müdürü Hakan Çalışkan’ın ölümüyle ilgili İstanbul’da yürütülen soruşturmada Süleyman Soylu’nun adı geçmişti. Çalışkan daha sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevinden alınırken, tüm kadrosu da tayin dönemi olmamasına rağmen farklı illere gönderilmişti.

Soylu, Mayıs 2021’de ise suç örgütü lideri olduğu gerekçesiyle hakkında yakalama kararı bulunan Sedat Peker’e özel polis koruması verilmesiyle ilgili Çalışkan’ı suçlamıştı.

Soylu’ya yanıt veren Mustafa Çalışkan, “Soylu’nun açıklamaları sizde herhangi bir rahatsızlık yaratmıyor mu?” sorusu üzerine “Bence toplum rahatsız. Benim rahatsız olmam çok da önemli değil” demişti. (Kısa Dalga)

Gündem