Soylu: İstanbul'daki patlamada terör bağlantısı görmedik

Soylu: İstanbul'daki patlamada terör bağlantısı görmedik
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul'daki patlamada, şu ana kadar terör bağlantısı görülmediğini açıkladı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında İstanbul Fikirtepe'de 3 katlı bir evde gerçekleşen patlamayla ilgili şunları söyledi:

"İtfaiye patlamanın nereden kaynaklanabileceğini araştırırken 'doğalgaz patlaması olabilir' dedi. Üst katta böyle bir şey olabilir, Vali Bey de bu bilgiyi paylaştı. Daha sonra binanın içine girilince bir değerlendirme yaptılar. Doğalgazdan olamayabileceği konusu ortaya çıktı. İlk önce 1 yaralı var dendi, sonra 3 vatandaşımızın hayatını kaybettiği ortaya çıktı. 2'si Özbek, birisi 8 yaşında. Hemen bomba iddiaları ortaya çıktı, Allah'tan korkuları yok. 8 yaşında bir çocuk ile 70 yaşındaki dedesi bomba imal ediyordu. Zaten ilk paylaşımların önemli bir bölümü, yüzde 30'u bot. Hemen FETÖ'nün bot hesapları devreye giriyor ve hemen psikolojik harekat başlatıyorlar. Olay terör de olabilir, olmayabilir de, biz olayı 360 derece irdelemek zorundayız.

Şu anda elde ettiğimiz bilgileri paylaşmak isterim. Maalesef 1959 doğumlu M.K., yakınlarının ve akrabalarının şizofren olduğunu söyledikleri, son 3 ayda evden birkaç kez çıktığı değerlendirildi, bir sol ayağının kesik olduğu ve evin çöp eve döndüğü, evde birçok metal parçalarının bulunduğu ve evin de toz halinde bir yıldır bulundurduğu maytap gibi, havai fişek malzemesi gibi, bir sanki kuru sıkıdan bozma bir tabanca da bulunduğu, geçmiş dönemlerde, 1980 öncesi aşırı sol örgütlerle irtibatının da olduğu ama ondan sonra rastlanmadığı ve İsviçre'de bir adam öldürmeden dolayı 2012-1019 yıllarında Türkiye'de yakalandığı ve cezaevinde yattığı, bu konuda aile birliğini suçladığı ve elektriğe çok meraklı bir kişiden bahsediyoruz. Kendi kendine yaşayan, tüm çalışmalarda bir terör bağlantısı göremedik şu anda"

SORUŞTURMA, İMAMOĞLU'NUN AÇIKLAMASINDAN SONRA "TERÖR" SAVCISINA VERİLMİŞTİ

Olaydan hemen sonra yapılan açıklamalarda da patlamanın doğalgaza bağlı olduğu ileri sürülmüş ancak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamaoğlu, patlamanın yaşandığı dairede doğalgaz bağlantısının bulunmadığını açıklamıştı.

Binada, doğalgazın, binanın sağlam kalan tek dairesinde olduğuna vurgu yaparak, şu ifadeleri kullanmıştı:

“O aboneliğin olduğu dairede de hiçbir patlama yok. Diğer patlamanın olduğu ve büyük hasar alınan iki dairede de doğalgazla ilgili tesisat yok. Doğalgazla ilgili abonelik de yok. Biraz acele bir açıklama yapılmış. Ki biz, zaten sürecin farkındaydık ve o dairede gazla ilgili herhangi bir şey olmadığına vakıftık. Yani niye öyle bir açıklama yapıldı veya kim yaptırdı? Muhtemelen Sayın Valimiz onu irdeleyecektir.”

Olaydan sonra ilk soruşturmayı Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı başlatmıştı. Soruşturmanın "terör savcılığı"ca yürütüleceği ve bu nedenle dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na devredileceği belirtilmişti.

Gündem