Soylu yeni ehliyet ve pasaportları anlattı: İnşallah yetişebilirse resimler de renkli olacak

Soylu yeni ehliyet ve pasaportları anlattı: İnşallah yetişebilirse resimler de renkli olacak
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bugüne kadar kriterlerini sağlamak suretiyle vatandaşlık hakkı kazanan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Suriyeli sayısı 200 bin 950'dir" dedi. Soylu yeni pasaportlar için tarih de verdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Suriyeli sayısının 200 bin 950 olduğunu söyledi.

Yeni pasaportlar ve ehliyetler hakkında da konuşan Soylu, "Kimseyi zorlamıyoruz, yeni pasaport çıkarmak isteyenler ağustostan itibaren bunları alacak, diğer pasaportların stokları bitene kadar onları da kullanacağız. Yeni E-sürücü belgesi de temassız çip kullanılarak teknolojik yönden geliştirilmiş, güvenlik seviyesi en üst düzeye çıkarılmıştır. Yeni E-sürücü belgesinde de, yeni E-pasaportlarda olduğu gibi 'Turkey' yerine ilk kez 'Türkiye' ifadesi kullanılacaktır." dedi.

Soylu'nun açıklamasından satır başları şöyle:

- 5 yıl olan yeşil pasaport geçerlilik süresi, yeni nesil yerli e-pasaportla 10 yıla çıkıyor. Yeni yerli e-pasaport tasarım çalışmalarını ve pilot üretimini başarı ile tamamladık. Ağustos ayında kendi e-pasaportumuzu kendimiz üretmeye başlıyoruz.

- Tasarımı özgün bir tasarımdır. Her sayfasında ülkemizin farklı şehirlerine ait görseller, şehre özel bitki görseli yer alacak. Çipli olan pasaportta Kız Kulesi var. İkinci sayfasında pasaportumuzun özellikleri gözükmektedir. Değişken mikro yazılar vardır. Kendine ait özel çizgileri bu pasaportun vardır. Resim koruma için özel boyası söz konusudur. İnşallah yetiştirebilirse resimler de renkli olacak.

pasaport.jpeg

- 14. ve 15. sayfada Efes Antik Kenti, Sümela Manastırı, Göbeklitepe, Çorum-Hattuşaş, Ayasofya Camisi tam 20 ve 21. sayfalarda, Mevlana Türbesi, Çamlıca Camisi, Çifte Minareli Medrese-Erzurum, İshak Paşa Sarayı-Ağrı, Amasya evleri, Diyarbakır’da surlar ve Hevsel bahçeleri, 1915 Çanakkale Köprüsü ve en nihayetinde de TBMM yer alıyor.

pasaport2.jpeg

- Almanya’da olup Türk vatandaşlığından çıkmak zorunda olan vatandaşlarımızın kullandığı mavi kartı daha güvenli hale getirmek istedik. Kağıt ürün olarak eski usulle düzenlenmektedir halen. Biyometrik verileri barındıran, daha güvenli yeni e-mavi kart hazırlanıyor.

- Yeni e-sürücü belgesi de temassız çip kullanılarak teknolojik yönden geliştirilmiş, güvenlik seviyesi en üst düzeye çıkarılmıştır. Yeni e-sürücü belgesinde de yeni e-pasaportlarda olduğu gibi ‘Turkey’ yerine ilk kez ‘Türkiye’ ifadesi kullanılacaktır.

ehliyet.jpeg

- Ehliyetlerimiz uluslararası dolaşıma açıktır, ehliyetimize kimlik ekleme kabiliyetine sahip olacağız. Herkes ehliyetini hemen değiştirmek zorunda mı? Hayır. Ehliyet süresi bittiği zaman ve yeni alınan ehliyetlerde bu ehliyet Türkiye’nin yeni ehliyeti olarak kullanılmış olacak. Bir kişinin iki ayrı resmi olacak ehliyetler üzerinde…

Soylu, ayrıca Macaristan il yapılacak bir anlaşmayı duyurdu. Soylu, "Biz Macaristan ile bir sözleşme imzalıyoruz, bu sözleşme çerçevesinde birbirimize ait pasaportlarda felaket kurtarma birimi kuruyoruz. Mesela nüfus idaresinin burada bir merkezi var bir de Konya’da var. Eğer buradaki merkezi çökerse Konya’daki devam edecek. Biz Macaristan ile yedeklemek yapmak için görüşüyoruz. Burada pasaport basmada bir sıkıntı olduğumuzda onlar bizimkini biz onlarınkini basabileceğiz" diye konuştu. (DHA)

Gündem