Soylu’dan ‘Aleviyim’ diyen Kılıçdaroğlu’na: Bugüne kadar söylememiş de neden şimdi söylüyor?

Soylu’dan ‘Aleviyim’ diyen Kılıçdaroğlu’na: Bugüne kadar söylememiş de neden şimdi söylüyor?
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Erdoğan'ın yönettiği Türkiye'de herkesin "çekinmeden" Alevi olduğunu söyleyebildiklerini iddia etti.

İçişleri Bakanı ve AKP İstanbul 2. Bölge Milletvekili Adayı Süleyman Soylu, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün yayınladığı “Alevi” başlıklı videosuna tepki gösterdi.

Haber Global canlı yayınına katılan Soylu, "Bugüne kadar söylememiş de neden şimdi söylüyor?" dedi.

"Erdoğan'ın yönettiği Türkiye'de herkes Aleviyim diyor, çekinmiyor"

Bakan Soylu, Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarına dair şöyle konuştu:

“Erdoğan'ın yönettiği Türkiye'de herkes Aleviyim diyor, çekinmiyor. İl Emniyet Müdürü Alevisin deyince yalan söylüyorsun diyor. Olamazsın diyor, inanmıyor. Bir valimiz de şahit. Yine Alevi bir kardeşimiz var, onlar da şahit. Bu iklimi çok örselemiş, güveni zedelemişler. Birileri de sürekli istismar oluşturmaya çalışıyor. Aynısını Kürt hadisesinde oluşturmaya çalışmışlar. Yıllarca tetikleyerek bir zemin oluşturmuşlar, ben buna fay hattı diyorum, o doğal olarak tetikleniyor, bu suni olarak.

“Erdoğan'ın 2002'de Türkiye'yi yönetmeye başladığı andan itibaren bunlara karşı tedbirleri aldı. Alevilik meselesi önderlerinden bir tanesi, biz Ecevit'e dedik ki bir daire başkanlığı kursanız, beni bu işlere karıştırmayın, demiş. Erdoğan, bunların Türkiye'de düşünemeyeceğinden çok fersah fersah adımlar attı.

“Türkiye'de Erdoğan'dan başka bunları başarabilecek siyasetçi olamaz. Hiçbir istismara yer bırakmayacak şekilde, her türlü noktayı bilecek ve siyaset yapacak bir lider gelemez bu saatten sonra. Bu meselelerin hepsi bir vesileyle karşı karşıya kalındığında hem içte hem de dışta tehdit oluşturuyor.

"Bugüne kadar söylememiş de neden şimdi söylüyor?"

“Sen SGK başkanı olmuşsun, bürokrat olmuşsun. Senin kimliğin biliniyor. CHP Genel Başkanı olmuşsun, Alevi kimliğini söylememişsin ama şimdi bunu söylüyorsun. Aslında ben fakir yerde büyüdüm.

“Bugüne kadar söylememiş de neden şimdi söylüyor? Alevi Bektaşilikle ilgili bir alt yapı kurulacağı zaman birçok Cemevi temeli atıldı, Türkiye tarihinde ilk bunlar. Bu ülkede Ermeni kaymakam var, Caferi Valimiz var. Görevlerini rahatça yapıyorlar. Afgan Türkü Valimiz var. Alevi emniyet müdürleri, jandarmaları, genel müdürleri var.

"Ben Kılıçdaroğlu'nun danışmanıyla çalışıyorum biliyorsunuz"

“Bütün bunlar Türkiye'ye uzak bir durum değil ama bu alanı kendi arka bahçesi olarak değerlendirmek en önemli çıkış noktalarından bir tanesi. Alevi oy alamaz, toplum bunu sorgular diyen biz değiliz, bizim böyle derdimiz de yok. Buradan kendi adına bir mağduriyet oluşturmaya çalışıyor ancak biz bugünleri çoktan geçtik. Ben Kılıçdaroğlu'nun danışmanıyla çalışıyorum biliyorsunuz."

“Ses duyulan yerlere öncelik verildi”

Kahramanmaraş merkezli depremlerde arama kurtarma çalışmalarının yetersizliği yoğun tartışma konusu olmuş, enkazlardan gelen seslere rağmen hiçbir ekibin orada olmadığı onlarca görüntü paylaşılmıştı. Bakan Soylu, konuyla ilgili “Afet tatbikatları var yaptığımız çok fazla, ama deprem yerkürenin en büyük depremi. 26 binin üzerinde bir enkaz var. Ses duyulan yerlere öncelik verildi” dedi.

"6-8 Ekim olayları Türkiye'nin otoritesine yönelik bir saldırıydı"

Türkiye’nin AKP iktidarında asırlar sonra ilk kez yukarı doğru ivmelenmeye başladığını iddia eden Bakan Soylu, “Türkiye yükseldikçe dalgalar sert vurmaya başladı. İlk deneme Gezi Olayları, ikincisi 17 Aralık darbesiydi, sonra 6-8 Ekim olayları. Bundan 80 yıl önceki olayların aynıları. 6-8 Ekim olayları da Türkiye'nin otoritesine yönelik bir saldırıydı. Milli birlik ve bütünlüğe, devletin otoritesine yönelik. 15 Temmuz Darbe girişimi yaşandı. Bu dalganın en tepesiydi. Bütün bu olayları kim tetikliyor Amerika, burada Türkiye kendi özgürlük bandını genişlettikçe dalgaları sertleştiriyorlar” ifadelerini kullandı.

“Hiçbir seçimde güvenlik açığı olmadı”

Bakan Soylu, seçim güvenliği konusunda da açıklama yaptı. “Türkiye'de böyle sopalı seçim yapan tek parti CHP'dir. Hiçbir seçimde güvenlik açığı olmadı” iddiasında bulunan Soylu, “Sandık alanlarındaki emniyet güçlerinin eğitilmesinden başlayıp, güvenlik toplantılarına, kameraların çalışmasına kadar her alanda YSK'nın matbaa güvenliğine kadar ne varsa bütün tedbirleri alırız. 600 bini aşkın arkadaşımız görev alacak. Tüm güvenlik İçişleri Bakanlığına ait. Siz bir güvenlik itirazı yaptınız mı? Hayır. Bunun kuralları vardır, dedikodu ile yürütülecek bir şey değil. Uzay maceraları üzerinden tasvir edilebilecek bir durum değil” dedi.

"Emniyette Murat Bakan yapılanması” iddiası

İçişleri Bakanı Soylu, CHP Milletvekili Murat Bakan hakkında ise çeşitli iddialarda bulundu.

Soylu’nun açıklaması şöyle:

“Murat Bakan, FETÖ'nün aparatı, onlara, FETÖ'nün verdiği görev, kamu otoritesini dağıtmak. Seçimin güvenliği herkesin arzu ettiği ver herkesin yaptığı bir şey. FETÖ'nün ikinci paralel yapısı oluşturulmaya çalışılıyor. Emniyetin içinde FETÖ'den sonra yeni bir sistem kurmaya çalıştıklarını tespit ettik. Murat Bakan bunların başında, bedeli de çok ağır olacak. Konu yargıya intikal edecek. Bu ajanlar kendi söylediklerine güven atfetmek için bir evrak ortaya koyarlar.”

“Şanlıurfa’da ayaklarımı ıslattım”

Bel rahatsızlığıyla ilgili de konuşan Soylu, “15 yaşından beri bir bel rahatsızlığım var, genel uzun boylu ya da orta boylularda olur bel rahatsızlığı. Bizim akrabalarımızda hemen hemen herkesin böyle bir hastalığı var, biraz da genetik. Çok hareketli günlerimiz oldu, spor yaptık, koşular yaptık, 4-5 günlük tedaviyle aşabiliyordum. Kahramanmaraş'ta bir fizik doktoru vardı, fıtık var ve burayı çalışmak lazım dedi. Şanlıurfa'da sel oldu ve normalde ben terleyince üstümü değiştiririm, bir şey taşımam, çocukları muhakkak koruma tutar ben tutmam fotoğraf çekilirken. Orada ayaklarımı ıslattım, akşama kadar da bir daha toparlayamadık ama iyiyim şimdi şükür” dedi. (Kısa Dalga)

Gündem