Soylu'nun 'Cumhurbaşkanlığı'ndaki avukatından İmamoğlu davası öncesi ince mesajlar

Soylu'nun 'Cumhurbaşkanlığı'ndaki avukatından İmamoğlu davası öncesi ince mesajlar
İçişleri Bakanı Soylu’nun avukatı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’nun YSK üyelerine hakaret iddiasıyla yargılandığı davanın duruşmasına saatler kala, ince mesajlar içeren bir açıklama yaptı. Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu ile Yüksek Hakem Kurulu üyesi olan Avukat Uğur Kızılcanın açıklamalarının satır aralarındaki mesajların en belirgin olanı: “İmamaoğlu – YSK üyeleri davası taraf yanlışlığı nedeniyle düşürülmemeli” mesajı oldu.

ERSAN ATAR

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, “YSK üyelerine hakaret” suçundan yargılandığı davanın duruşmasına saatler kala İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun avukatı Uğur Kızılca’dan, hukukçuların iyi anlayabileceği ince mesajlar içeren açıklama geldi. Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu ile Yüksek Hakem Kurulu üyeliği görevlerini de yürüten Avukat Kızılca’nın en belirgin mesajı, “İmamoğlu davasında taraf yanlışlığı nedeniyle düşme veya beraat kararı verilmemeli” oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 31 Mart seçimlerinden sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sözlerine verdiği yanıtta Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla 4 yıl 1 aya kadar hapis istemiyle yargılanıyor. İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davanın duruşmasına saatler kala bu davayla ilgisi olmayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun avukatı Uğur Kızılca, Anadolu Ajansı üzerinden yazılı bir açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanlığı’nda Hukuk Politikaları Kurulu Üyesi olarak da görev yapan Kızılca yazılı açıklamasını, İstanbul’da bilboardlara asılan Süleyman Soylu hakkında asılan afişlere dayandırdı ancak açıklamasının içeriğinde, bugünkü “İmamoğlu – YSK üyeleri” davasına bakan 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin hakiminin de anlayabileceği ince mesajlar yer aldı.

Bir hukukçunun daha iyi anlayabileceği bu sözler ve içerdiği mesajlardan bazıları şöyle:

KIZILCA NE DEDİ: Kızılca mesajında öncelikle, açıklamayı yapma gerekçesini, “Özellikle bugün İstanbul ilinde görev ve yetki kötüye kullanılmak suretiyle bilboardlara hakaret ve gerçeğe aykırı bilgi içeren ayrıca adil yargılamayı etkilemeye yönelik afişler asılması nedeniyle aşağıdaki hususları bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunma zorunluluğu hasıl olmuştur" diye açıkladı.

NE ANLAMA GELİYOR: Kızılca, doğrudan İmamoğlu – YSK üyeleri davasına yönelik bir açıklama yapsaydı, kendisi aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu üyesi olduğu için de “adil yargılanmayı etkilemeye teşebbüs” suçlamasıyla karşı karşıya kalabilirdi. Böylelikle, “ben bu açıklamayı kendi müvekkilim Süleyman Soylu’ya yönelik afiş içerikleri nedeniyle yapıyorum” demiş oldu. Nitekim Kızılca’nın bu açıklamayı yaptığı gecenin sabahında afişler hakkında toplatma kararı verildi.

KIZILCA NE DEDİ: Avukat Uğur Kızılca, açıklamasında İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davanın "Adil yargılamayı etkilemeye yönelik teşebbüs eylemlerine konu olan dava, Ekrem İmamoğlu'nun YSK üyelerine hakaret etmesi nedeniyle açıldığını” tekrarladı. Ardından da İmamoğlu’nun müvekkili Soylu’ya dava sürecinde söylediği sözler nedeniyle suç duyurusunda bulunduklarını ve bu soruşturmanın devam ettiğini kaydetti.

NE ANLAMA GELİYOR: Kızılca böylelikle bugünkü dava öncesinde, “Bu dava İmamoğlu’nun YSK üyelerine yönelik sözleri nedeniyledir, İmamoğlu’nun bugünkü yargılamaya konu olan sözleri, ‘husumet yokluğu veya taraf hatası’ olarak değerlendirip de davanın düşürülmesi veya beraat yoluna dilmemesi gerekir, bu dava ayrı, İmamoğlu – Soylu arasındaki sözlerin soruşturması ayrı” mesajını vermiş oldu.

KIZILCA NE DEDİ: Kızılca’nın açıklamasındaki en belirgin mesajları, İmamoğlu davası duruşmaları sırasında ve bu dava sürecindeki tepkileri hatırlatan sözlerinde yer aldı. Kızılca, “Bu dava açıldıktan sonra yargılamayı ve mahkemeyi etkilemeye yönelik hukuka aykırı bir strateji uygulamaya konulmuş, adliye içinde ve dışında kalabalık toplama, duruşma salonunda mahkemeyi etkilemeye yönelik provokatif davranışlarda bulunma, çarpıtma bilgilerle yazılar yazdırma, dezenformasyon içerikli haberler yaptırma, gelinen aşamada bilboardlara gerçeğe aykırı bilgi, hakaret ve iftira içerikli afişlerin asılması gibi hukuksuz yöntemlere başvurulmuştur” ifadelerini kullandı.

NE ANLAMA GELİYOR: Kızılca, İmamoğlu davasını izlemeye gelenlerin ve bu davaya ilişkin yazılanların bir önemi olmadığı mesajını verdi. Kızılca’nın, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Üyesi olduğu da dikkate alındığında bu yöndeki değerlendirmeleri daha da anlam kazanıyor.

KIZILCA NE DEDİ: Avukat Uğur Kızılca açıklamasında, “İmamoğlu'nun, daha önce de kamu görevlilerine kameralar önünde hakaret ettiğini ve sonrasında suçtan kurtulmaya yönelik savunmalarda bulunduğunu” iddia etti.

NE ANLAMA GELİYOR: Kızılca bu iddiasıyla, “İmamoğlu bunu hep yapıyor” mesajını verdi. Bir sanığın suç işlemeye eğilimli olması veya suç işlemeye devam edecek olması neredeyse verilecek karar kadar önemli sonuçlar doğurabiliyor. Mahkemeler sanığın bir daha suç işlemeyeceğine kanaat getirirse ve öngördükleri ceza süresi buna elveriyorsa “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” veya “infazın ertelenmesi” gibi kararlar verebiliyor. İmamoğlu’nu yargılayan İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi özellikle “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” kararı verirse İmamoğlu için “siyasi yasak” tartışmaları da son bulacak.

KIZILCA NE DEDİ: Kızılca açıklamasında, İmamoğlu’nun bugün görülmeye devam edilecek davadaki konumunu, “Yargılandığı davanın duruşmasında suçtan kurtulmak için müvekkilime hakaret eden Ekrem İmamoğlu'nun, bu davanın duruşmasında müvekkilime hakaret etmesi nedeniyle yapmış olduğumuz şikayetten ve nihayetinde şikayetine konu olayın üzerinden ise yaklaşık 30 ay geçmesinden sonra müvekkilimin kendisini kastettiğini iddia ederek müvekkilim hakkında suç duyurusunda bulunması ise hiç şüphesiz suçtan kurtulmaya yönelik bir çabanın ve içinde kaldığı panik ve hezeyan halinin sonucudur” sözleriyle değerlendirdi.

NE ANLAMA GELİYOR: Açıklamadaki bu sözlerde, İmamoğlu’nun YSK üyelerine hakaret ettiği vurgusu açıkça dile getiriliyor. Yine açıklamada, “İmamoğlu’nun Soylu’ya karşı işlediği suç, bugün devam eden dava sırasında işlenmiştir. Bu davayla Soylu’nun ilgisi yoktur. Şu an devam eden dava YSK üyelerine karşı işlenmiş bir suçun davasıdır. Ona göre karar verilmesi gerekir” mesajı yer alıyor.

Özel Haber