Sri Lanka Başbakanı: Sadece bir günlük petrolümüz kaldı

Sri Lanka Başbakanı: Sadece bir günlük petrolümüz kaldı
Ekonomik krizin siyasi çalkantıyı derinleştirdiği Sri Lanka'nın sadece bir günlük petrolü kaldı. Ülkenin yeni Başbakanı Ranil Wickremesinghe, "Petrol stokumuz bitti" derken para basacaklarını söyleyip Sri Lanka Havayolları'nı özelleştirmeyi önerdi.

Ekonomik kriz nedeniyle siyasi çalkantıya sahne olan Sri Lanka'nın yeni Başbakanı Ranil Wickremesinghe'den, "Petrol stokumuz bitti. Sadece bir günlük petrolümüz kaldı" itirafı geldi. "Önümüzdeki birkaç ay hayatımızın en zor zamanları olacak" diyen Wickremesinghe, zaruri ithalat ürünlerini alabilmek için önümüzdeki birkaç gün içinde 75 milyon dolara acil ihtiyaç duyduklarını söyledi.

'SRİ LANKA HAVAYOLLARI ÖZELLEŞTİRİLEBİLİR'

Başbakanlık koltuğuna oturması sonrası ilk ulusa sesleniş konuşmasını yapan Wickremesinghe, ülkenin son 70 yıldır en kötü ekonomik kriziyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Sri Lanka Başbakanı, Merkez Bankası'nın maaşlar ödemek için para basacağını ve Sri Lanka Havayolları'nı özelleştirmek zorunda kalabileceklerini açıkladı.

'PARA BASMAK RUPİNİN DEĞERİNİ DÜŞÜRECEK'

Wickremesinghe, "Bunu istemiyor olmama rağmen, kamu çalışanlarının maaşlarını ödemek ve zaruri hizmetlerin maliyetini karşılamak için para basılmasına izin vermek zorundayım. Fakat para basmanın, rupinin değerini düşüreceğini unutmamalıyız" dedi.

DÖVİZ KRİZİ VE ENFLASYON

Ada ülkesi Sri Lanka'nın ekonomisi, pandemi, artan enerji fiyatları ve önceki hükümetin popülist vergi indirimleri nedeniyle ağır darbe almıştı. Döviz krizi ve artan enflasyon da ilaç ve yakıt başta olmak üzere, zaruri ihtiyaçlarda kıtlığa yol açmıştı.

Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa ve ailesine karşı protestolar son haftalarda artmış, devlet başkanının kardeşi olan Mahinda Rajapaksa istifa etmişti. Polis ile protestocular arasındaki çatışmalarda en az dokuz kişi ölmüş ve 300 kişi yaralanmıştı. (Kısa Dalga)

Dünya