Sri Lanka'da 'hanedanın adamı' yeni devlet başkanı seçildi

Sri Lanka'da 'hanedanın adamı' yeni devlet başkanı seçildi
Sri Lanka'da, halk ayaklanması sonrasında ülkeden kaçan Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın selefi belli oldu. Eski rejimin temsilcisi sayılan eski başbakan Ranil Wickremesinghe, parlamentoda yeni devlet başkanı seçildi.

Güney Asya ülkesi Sri Lanka, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın ekonomik krizin tetiklediği halk isyanı sonrasında ülkeden kaçmasının ardından yeni devlet başkanını seçti. Ancak yeni devlet başkanı, protestocuların 'eski rejimin temsilcisi' olarak gördüğü, eski başbakan Ranil Wickremesinghe oldu.

Wickremesinghe, 225 sandalyeli parlamentoda 134 oy aldı. İktidar partisinin bir diğer adayı olan Dullas Alahapperuma 82 oy aldı. Alahapperuma'nın, protestocular ve muhalefet için daha kabul edilebilir bir isim olduğu ancak döviz ve yakıt stokları tükenen ülketi ekonomik krizden çıakracak deneyime sahip olmadığı belirtiliyordu.

Wickremesinghe ise Rajapaksa'nın protesto gösterileri sırasında başbakanlığa getirdiği, eylemcilerin krizin sorumlusu olarak gördüğü ve istifasını talep ettiği bir isim. Wickremesinghe, Rajapaksa'nın ülkeden kaçması sonrasında devlet başkanlığı yetkilerini vekaleten devralmış, bu durum da tepki çekmişti. Protestocuların, istifasını istedikleri Wickremesinghe'nin ofisini basmıştı.

Dünya