Sri Lanka'da yeni devlet başkanının ilk icraatı: Protestocuların kampını bastırmak

Sri Lanka'da yeni devlet başkanının ilk icraatı: Protestocuların kampını bastırmak
Sri Lanka'da Ranil Wickremesinghe'nin yeni devlet başkanı seçilmesinin arından, protestocuların başkentte kurduğu kamp alanına baskın düzenlendi. Eylemciler, kendilerine 'faşist' diyen Wickremesinghe'nin istifasını istiyordu.

Sri Lanka’da güvenlik güçleri başkent Colombo’da Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde kurulan hükümet karşıtı protesto kampına müdahale etti. Yüzlerce polis ve askerin müdahalesinde dokuz gösterici gözaltına alındı ve protesto çadırları söküldü.

Müdahale sırasında bir BBC muhabiri de kolluk kuvvetlerinin şiddetine maruz kaldı ve bir asker telefonuna el koyarak kayıtlı olan videoları sildi. Polis, müdahaleyi Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın kontrolünü geri almak için düzenlenen özel bir operasyon olarak tanımladı.

Hükümet karşıtı protestolar nedeniyle eski cumhurbaşkanı Gotabaya Rojapaksa’nın Sri Lanka’yı terk etmesinin ardından Başbakan Ranil Wickremesinghe bu hafta ülkenin yeni cumhurbaşkanı olarak seçilmişti.

Siyasi elitin bir parçası olarak görülen ve eski cumhurbaşkanına yakın bir isim olarak tanınan Wickremesinghe göstericilere müsamaha gösterilmeyeceğini söylemişti. Wickremesinghe’nin halk nezdinde popüler bir isim olmamasına karşın göstericiler yemin töreni sırasında protestolarını barışçıl şekilde yürütmeyi sürdürmüştü.

Birçok gösterici ülkeyi ekonomik darboğazdan çıkarmak için Wickremesinghe’ye bir şans verilmesi gerektiği görüşünü dile getirmişti. Ranil Wickremesinghe ise yemin töreninin ardından yaptığı konuşmada hükümeti devirmeye yönelik tüm girişimlerin ya da hükümet binalarını işgal etmeye yönelik eylemlerin “demokrasi olmadığını, hukuka aykırı olduğunu” belirtmişti.

Öte yandan Ranil Wickremesinghe’den boşalan başbakanlık koltuğuna Dinesh Gunawardena getirildi. Gunawardena da ülkeden kaçan eski cumhurbaşkanı Rajapaksa’ya yakın bir isim olarak biliniyor.

Dünya