Stoltenberg ve Zelenski ortak basın açıklaması yaptı: 'Ukrayna NATO'ya çok yaklaştı'

Stoltenberg ve Zelenski ortak basın açıklaması yaptı: 'Ukrayna NATO'ya çok yaklaştı'
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Liderler Zirvesi'nde ortak bir basın açıklaması düzenledi.

Litvanya'nın Vilnius kentinde düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'ne Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de katıldı. Ukrayna lideri Zelenski, zirvede bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

'Ukrayna NATO'ya çok yaklaştı ama...'

Zelenski, zirvenin ikinci gününde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak bir basın açıklaması düzenledi. NATO'ya üyeli olma konusunda konuşan Zelenski, "AB ve NATO'ya üyelik için reformları sürdürüyoruz. Ancak savaş devam ettiği sürece NATO üyesi olamayacağımızı biliyoruz. Ukrayna NATO'ya çok yaklaştı ama savaş süresince bunun imkansız olduğunu biz de anlıyoruz" dedi.

'Ukrayna, NATO’ya her zamankinden daha yakın'

Dün yaptığı açıklamada Ukrayna'nın NATO'ya üyeliği konusunda 'yeşil ışık' yakan Stoltenberg ise, yaptığı yeni açıklamada "Ukrayna, NATO’ya her zamankinden daha yakın" ifadelerini kullandı.

'Tarihin tekerrür etmesini engellememiz gerekiyor'

Stoltenberg sözlerini şöyle sürdürdü:

"Müttefiklerimiz şartların yerine getirildiği konusunda mutabık kaldığında Ukrayna NATO’ya üyelik için davet edilecektir. İşte bu Ukrayna’nın NATO üyeliği yolu konusunda çok net bir mesaj vermektedir. Bu savaş sona erdiğinde güvenilir bir güvenlik ortamı gerçekleştirilmesi gerekiyor Ukrayna için. Çünkü tarihin tekerrür etmesini engellememiz gerekiyor. Bu sebeple birçok müttefikimizin uzun vadeli güvenlik desteği sağlamak konusunda anlaştığını duyurmaktan mutluluk duyuyorum."

'Rusya’nın olası saldırganlığına karşı Ukrayna’yı koruyacaktır'

"Tüm bu adımlar savaş sona erdikten sonra Rusya’nın olası saldırganlığına karşı Ukrayna’yı koruyacaktır. Tabii ki NATO’nun şimdiye kadar gerçekleştirmiş olduğu desteği de güçlendirecektir. Vilnius’ta verilen kararlar NATO ve Ukrayna arasındaki ilişkide yeni bir sayfa açıyor. Bugün eşit statüde bir araya geliyoruz ve müttefikler olarak bir araya geleceğimiz günü sabırsızlıkla bekliyorum." (Kısa Dalga)

Dünya