Strep A bakterisi için uyarı: Çocuğunuzdaki 8 belirtiyi takip edin

Strep A bakterisi için uyarı: Çocuğunuzdaki 8 belirtiyi takip edin
Ankara'da 3 yaşındaki Aras Sönmez Strep A bakterisi sebebiyle hayatını kaybetti. Doktorlar, birden fazla üst solunum yolu enfeksiyonunun aynı anda görüldüğü bu dönemde, Strep A bakterisi belirtilerine karşı dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.

Strep A bakterisi yani toplumda bilinen adıyla “kızıl hastalığı”, İngiltere başta olmak üzere Avrupa’da onlarca çocuğun ölümüne sebep olmuştu. Türkiye’de ise basına yansıdığı kadarıyla bilinen ilk “Strep A” bakterisi kaynaklı çocuk ölümü 11 Ocak’ta Ankara’da gerçekleşti.

Strep A bakterisinin hem çocuklarda hem de yetişkinlerde sebep olduğu rahatsızlıklar tıp dünyası için yeni değil. Aksine hekimler 5-15 yaş arası çocuklarda görülen boğaz enfeksiyonlarının en önemli sebebi olarak bu bakteriyi gösteriyor.

BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk'e konuşan Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, “Nadir görülen ölümcül Strep A seyri seyir genellikle grip, influenza ya da suçiçeği salgınlarına eşlik ediyor. Bir viral enfeksiyonun üzerine ikincil olarak eklendiğinde bu tarz özellik geliştiriyor. Strep A bakterisi, viral enfeksiyonun üzerine eklendiği zaman bazı fazladan proteinler sentezleyerek daha etkili oluyor ve saldırganlığı artıyor” diyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ergin Çiftçi, Strep A’nın şu anda toplumda hem pandemi dönemine göre hem de pandemi öncesi yıllara göre çok daha sık görüldüğünü belirtiyor.

“Çok dikkat edilmesi gereken bir dönem yaşıyoruz. Bu dönem önceki yıllarda gördüğümüz bir döneme hiç benzemiyor” diyen Çiftçi şöyle açıklıyor: “Daha önceki yıllarda evet Strep A enfeksiyonları da görüldü ama solumum yolu enfeksiyonlarının pek çoğunun böyle bir anda geldiği bir dönem hiç olmadı.”

Bu belirtileri takip edin

Çiftçiye göre, ateşi olan her çocuğun Strep A açısından da muayene edilmesi gerekiyor. Ayrıca, grip enfeksiyonu tedavisine rağmen, iyileşmeyen çocukların da risk altında olabileceğini söylüyor:

“Hekim arkadaşlarımız bu hastalığı nasıl tanıyacaklarını biliyor ama elbette bu kadar çok hasta ve hastalığın içerisinde bazı Strep A vakaları ilk muayene sırasında gözden kaçabilir. Bu nedenle başlangıçta virüs enfeksiyonu denmiş ama çocuk iyiye gitmiyorsa o çocuk yeniden muayene edilmelidir.”

Ayrıca çocuğun ateşinin düşmemesi, genel durum bozukluğu, çocuğun bilinç bozukluğu, çok halsizleşmesi, hızlı soluk alıp verme, morarma, ciltte döküntü ya da çocuğun iyiye gittiğinin görülmemesi gibi durumlarda mutlaka yeniden doktora başvurulmalıdır.”

“Çocuklar hastalanıyor, iyileşiyor, akabinde yeni bir enfeksiyon kapıyor. Bazı çocukların öksürüğü bu dönemde hiç düzelmedi. Bu nedenle, her ne kadar buru akıntısı ve öksürük Strep A’nın bulguları olmasa da bu şikâyeti süren bir çocukta Strep A ikincil enfeksiyon yapabilir.”

“Bir virüs enfeksiyonu başladığı zaman, başlangıçta ateşin yükselmesini ve 1-2 gün sürmesini bekleriz. Akabinde burun akıntısı ve öksürük gibi belirtiler olur ve bunlar giderek düzelir, öksürük 3 haftaya kadar uzayabilir.”

(Kısa Dalga)

Sağlık