Sudan’da 15 binden fazla koyun boğularak öldü

Sudan’da 15 binden fazla koyun boğularak öldü
Sudan'ın Suakin limanında koyun yüklü bir gemi battı. 15 bini aşkın koyun ölürken, kurtarılan 700 hayvanın da hastalandığı açıklandı.

Sudan'dan Suudi Arabistan'a 15 bin 800 koyunu taşıyan bir gemi battı. Yetkililer, mürettebatın kurtarıldığını ancak 15 bini aşkın koyunun boğularak öldüğünü açıkladı. Yaklaşık 700 koyunun ise kurtarılmalarına rağmen hayatta kalmasının zor göründüğü belirtildi. Yetkililer, ekonomik kaybın yanı sıra koyun ölümleri nedeniyle ekolojik sorunlar yaşanabileceğini söyledi.

'KURTARILABİLİRDİ'

Koyun dolu Bedir 1 isimli gemi, Sudan'ın Kızıldeniz'deki Suakin limanında battı. Üst düzey bir Sudanlı liman yetkilisi "Gemi Pazar sabahı erken saatlerde battı. 15 bin 800 koyun taşıyordu" derken, bir başka yetkili de "Batan gemi limanın işleyişini etkileyecek. Geminin taşıdığı çok sayıda hayvanın ölümü nedeniyle de muhtemelen çevresel bir etki olacak" yorumunu yaptı.

Sudan Ulusal İhracatçılar Birliği Başkanı Ömer el Halife ise geminin batmasının birkaç saat sürdüğünü söyleyerek "Kurtarılması mümkün olabilirdi" eleştirisi getirdi. Aynı derneğin hayvancılık bölümünün başkanı Saleh Selim de olayla ilgili soruşturma açılması için çağrıda bulundu. Selim, "Hayvan sahiplerinin sadece 700 koyunu kurtardığını biliyoruz ancak çok hasta oldukları için uzun süre yaşamayacaklarını düşünüyoruz" diye konuştu.

Sudan Ulusal İhracatçılar Birliği'ne göre, hayatını kaybeden hayvanların toplam değeri yaklaşık 14 Suudi riyaliydi (3,7 milyon dolar).

TÜRKİYE'NİN RESTORASYON PROJESİ RAFA KALDIRILMIŞTI

Sudan'ın Sevakin limanı, geçen ay kargo bölümünde çıkan ve ağır hasara yol açan büyük bir yangın nedeniyle zaten soruşturma altındaydı. Tarihi liman kenti Sevakin, geçmişte ülkenin ana dış ticaret merkezi olsa da, son yıllarda bu rolü Kızıldeniz'e 60 kilometrelik kıyısı bulunan Sudan Limanı üstleniyordu. Limanı geliştirmek için bazı adımlar atılsa da, 2017’de Türkiye ile tarihi binaların restore edilmesi ve rıhtımların genişletilmesi anlaşması, Ömer el Beşir'in devrilmesiyle askıya alınmıştı.

Sudan, Beşir'in halk isyanları sonrasında ordu tarafından görevden alınmasından bu yana kronikleşen ekonomik krizle mücadele ediyor. Darbe sonrasında demokrasiye dönülmemesi sonucunda, Beşir'in devrilmesinin ardından kurulan geçici yönetimin yeniden kurulmasını talep eden Batılı devlet Sudan'a yardımı kesmişti. (Kısa Dalga)

Dünya