Sudan’da AB Büyükelçisi konutunda saldırıya uğradı

Sudan’da AB Büyükelçisi konutunda saldırıya uğradı
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Sudan’daki AB Büyükelçisi’nin konutunda saldırıya uğradığını söyledi.

İç savaşa sürüklenen Doğu Afrika ülkesi Sudan'da çatışmalar neredeyse her şehre yayıldı, önceki gece boyunca patlama sesleri kesilmedi. Ordu birlikleri ile paramiliter grup Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında patlak veren iktidar mücadelesinde üçüncü gün geride kalırken, ölü sayısı 100’e yaklaştı.

ABD, Sudan’daki gelişmeleri kaygı verici bulduğunu açıkladı ve sivillerin korunmasını istedi.Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, taraflara sükunet ve diyalog çağrısı yapıldı. Açıklamada "Sudan’ın sorunlarına ancak ulusal uzlaşı yoluyla kalıcı çözüm bulunabilecektir” denildi. Bakanlık Sudan için seyahat uyarısı yaparken, ülkede Türk vatandaşların da kapalı alanlarda kalmasını istedi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Twitter’dan bir paylaşım yaptı ve “Diplomatik binaların ve görevlilerin korunması Sudanlı yetkililerin sorumluluğundadır. Bu olay Birleşmiş Milletler’in Viyana Konvansiyonu’nun bariz bir şekilde ihlalidir” dedi.

Borrell saldırıya uğrayan bürokratının adını zikretmese de BBC Türkçe'deki habere göre AB’nin Sudan’daki büyükelçisi İrlandalı diplomat Aidan O’Hara. Borrell saldırının nasıl gerçekleştiğine dair bir detay vermezken bir AB sözcüsü, büyükelçinin durumunun iyi olduğunu söyledi. Dublinli bir avukat olan O’Hara, 1986’da İrlanda Dışişleri Bakanlığı’nda başladığı diplomasi kariyerine sonraki yıllarda Avrupa Birliği’nde devam etti. (Kısa Dalga)

Dünya