Sudan’da silahlı gruplar Ulusal Halk Sağlığı Laboratuvarı'nı ele geçirdi: DSÖ’den 'biyolojik tehlike' uyarısı

Sudan’da silahlı gruplar Ulusal Halk Sağlığı Laboratuvarı'nı ele geçirdi: DSÖ’den 'biyolojik tehlike' uyarısı
Sudan'da devam eden çatışmaların ardından aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülke tahliye operasyonlarına ve çatışmalarda arabuluculuk yapmaya odaklanmışken, Dünya Sağlık Örgütü yetkililerinden 'biyolojik tehlike' uyarısı geldi.

Sudan’da 15 Nisan’da paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) ve Sudan ordusu arasında başlayan çatışmalar tüm şiddetiyle devam ediyor. Çatışmaların 11. gününde ilan edilen ateşkese rağmen ülkenin farklı bölgelerinde düşük yoğunluklu çatışmalar yaşandığı bildirildi.

Türkiye başta olmak üzere birçok ülke Sudan’da yaşayan vatandaşlarını çatışmalardan etkilenmemesi için tahliye operasyonlarına odaklanmış durumda.

Milliyet gazetesinden Oğuzcan Atış'ın haberine göre; gazetecilere bilgi veren Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sudan Temsilcisi Nima Said Abed, 15 Nisan'dan bu yana yaşanan çatışmalarda toplam 459 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 4 bin 72 kişinin yaralandığını açıkladı. Abed, çatışmaların 'biyolojik risk' ihtimali doğurduğuna dikkat çekti.

Uluslararası basında yer alan bilgilere göre Sudan’da devam eden çatışmalarda bu zaman kadar sağlık tesislerine en az 14 saldırı gerçekleşti, 20 hastane ise imkanlar ve şartlar sebebiyle hizmet veremez duruma geldi. Sudan’da devam eden çatışmaların endişe verici bir boyuta ulaştığını ifade eden Abed, hâlihazırda yaşananların ve yaşanabileceklerin 'aşırı derecede tehlikeli' olduğunu söyledi.

Çatışmalardan dolayı yaralılara ulaşılmakta güçlük çekildiğini dile getiren Abed, Dünya Sağlık Örgütü’nün yaralılara müdahale etmesine fırsat verildiği durumda, hayatını kaybedenlerin en az dörtte birinin kurtarılabileceğini söyledi.

Silahlı gruplar laboratuvarı ele geçirdi

Abed, silahlı grupların Sudan'ın başkenti Hartum’da bulunan ve Sudan hükümeti, DSÖ ve bir dizi yardım kuruluşu tarafından ortaklaşa işletilen Ulusal Halk Sağlığı Laboratuvarı'nı ele geçirdiklerini ve tesiste görevli olan personelin yerleşkeye girmesine engel olduklarını belirtti.

Tesisi ele geçiren grubun hangi tarafta olduğunu söylemeyen Abed, yerleşkede ölümcül patojenler bulunduğunu hatırlattı ve bu durumun ciddi bir risk oluşturduğuna dikkat çekerek, “Bu asıl endişe verici durum. Asıl endişe bu: Laboratuvarda görevli olan personelin laboratuvara gidip mevcut biyolojik malzeme ve maddeleri güvenli bir şekilde muhafaza etmelerine izin verilmiyor. Bu büyük bir biyolojik risk doğuruyor” dedi. (Kısa Dalga)

Dünya