Sümela'daki 'Meryem Ana ayini' hedef alındı

Sümela'daki 'Meryem Ana ayini' hedef alındı
Sümela’da 9 yıldır yapılan ayinin iptali için kampanya başlatıldı. Bartholomeos ise “Dua edeceğiz ve evlerimize döneceğimiz. Bir gün bile değil, sadece birkaç saatliğine” diye yanıt verdi.

88 yıl sonra ilk olarak 2010 yılında izin verilen ve her yıl Ortodoks Hristiyanların "Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü" olarak andığı 15 Ağustos’ta tekrarlanan Sümela Manastırı’ndaki dini ayinin bu yıl 10’uncusu yapılacak. Ancak, ayinin engellenmesi için kampanya başlatıldı.

Halk Tv’de yer alan habere göre, emekli Tümamiral Cihat Yaycı, tüm siyasi partilere mektup gönderip ayinin Lozan’a aykırı olduğu için iptal edilmesini istedi.

Yeniden Refah Partisi Milletvekili Doğan Bekin ise Hristiyanlar tarafından yüzyıllardır kutlanan, Sümela Manastırı’nda ise 9 yıldır ayini yapılan Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü ayinine, “Trabzon’un fethinin 562. yıl dönümünde düzenleneceği” gerekçesiyle karşı çıktı.

Bekin, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, ayin günü olan 15 Ağustos’un “Trabzon’un fethi ile aynı güne denk gelmesinin tesadüf olmadığını” iddia etti.

Bekin, Patrik Bartholomeos’un ‘ekümenik’ sıfatını kullanmasının da Lozan’ın “fiili ihlali” olduğunu öne sürdü ve “Bu, başta Lozan Antlaşması olmak üzere, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına aykırı bir uygulama” iddiasında bulundu.

Patrik Barholomeos: Lozan’da başka şeyler de var

Fener Rum Patriği Bartholomeos ise ayine günler kala gelen bu açıklamalara tepki gösterdi.

Orthodox Times sitesindeki habere göre Bartholomeos, “Şimdiye kadar yazılı izin bize ulaşmadı, sadece sözlü mesajlar aldık. Bunun üzerine bir duyuru yaptık ve ayinin bu sene Sümela’da yapılacağını söyledik” dedi.

Bartholomeos, şöyle konuştu:

“Bu milletvekili söz konusu ayinin Lozan Anlaşması’nı ihlal ettiğini söyledi. Bu nasıl mümkün olabilir? Lozan başka şeyler de söylüyor. Benim vatanım İmroz için ve daha genel olarak bizim çıkarlarımız hakkında… Dini eğitim hakkımız hakkında… Heybeliada hâlâ kapalı. Lozan’da şu an sahip olmadığımız şeyler var, bunları bize vermediler. Ve bu milletvekili gelip bize Lozan Antlaşması’nı ihlal ettiğimizi söylüyor.

“Sümela’daki ayinin tadını çıkarmamıza izin vermiyorlar. Neden izin vermiyorlar? Bunlar öyle basit şeyler ki…. Kendi inancımıza göre, dinimize göre birkaç saatliğine gidip dua edeceğiz ve evlerimize döneceğimiz. Bir gün bile değil, sadece birkaç saatliğine…” (Kısa Dalga)

Gündem