Suriye Dışişleri Bakanı Mikdad Tahran'da: Türkiye’nin müdahalesini reddediyoruz

Suriye Dışişleri Bakanı Mikdad Tahran'da: Türkiye’nin müdahalesini reddediyoruz
Tahran'ı ziyaret eden Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, "Türkiye'nin Suriye topraklarına müdahalesine karşıyız" dedi. Mikdad, dün düzenlenen Astana zirvesinde Suriye'nin toprak bütünlüğüne vurgu yapılmasından memnun olduklarını söyledi.

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi arasında düzenlenen üçlü zirvenin ardından gittiği Tahran'da, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'la görüştü.

'SURİYE'DE YERLEŞİM YERLERİNİN İNŞASINA KARŞI BİR DURUŞUMUZ VAR'

Mikdad, Astana zirvesinin bildirisinin Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine vurgu yapmasından memnun olduklarını söyledi; ''Türkiye'nin Suriye topraklarına müdahalesine karşıyız ve Suriye'de yerleşim yerlerinin inşasına ve Türkleştirme politikasına karşı bir duruşumuz var" dedi.

'HİÇBİR ÜLKE SURİYE'YE GİRMEKTEN KAZANÇLI ÇIKMAZ'

Abdullahiyan ile ortak basın toplantısında konuşan Mikdad ''Astana Toplantısı'nın yapılmasının ardından benim Tahran'da olmam gayet doğaldır. İran'ın Suriye'nin toprak bütünlüğü ile bağımsızlığı konusunun Astana Bildirisi'nde yer alması için gösterdiği çabadan dolayı bu ülkeye teşekkür ediyorum. Türkiye ve hiçbir diğer ülke, Suriye'ye girmekten kazançlı çıkmaz ve bu, Suriye ile Türkiye'nin savaşmasına neden olur ve iki dost ve kardeş ülkeyi etkiler'' dedi.

'ABD VE İSRAİL'İN İSTEDİĞİ ŞEY'

"Türkiye ekonomisinin gelişmekte olduğu ve Suriye ekonomisinin de aynı eğilimin içinde olduğu bir dönemi deneyimlediklerini" kaydeden Mikdad, ''Ancak iç işlerine müdahale ve yüzbinlerce teröristin Suriye'ye gönderilmesi, bu ilişkileri ve gelişmeyi durdurdu ve bu da ABD ile İsrail'in tam istediği şeydir. Biz kendi egemenlik ile güvenliğimizi savunmaya hazırız ve bundan vazgeçmeyiz'' değerlendirmesinde bulundu.

'FIRAT'IN DOĞUSUNDA SURİYE ASKERİ BULUNMALIDIR'

Mikdad konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Fırat'ın doğusunda Suriye askerleri bulunmalıdır. Hiçbir ülkeye Suriye topraklarına girmesi için izin vermeyiz. ABD nasıl petrol ve su gibi kaynaklarımızı yağmalama hakkına sahip olabilir? Suriye halkı da yaptırımlardan dolayı acı çekiyor.

Arap ülkeleri ile İran başta olmak üzere müttefiklerimiz arasında barışçıl çözüm yollarına kavuşmak adına koordinasyon işlerini yapmaya hazırız. Bu da Batılı ülkelerin istemediği bir şeydir zira onlar İran, Suriye ve Rusya'ya karşı yaptırım uygulamaktadır'."

Dünya