Suriyeli muhalif Michel Kilo Fransa’da sürgünde öldü

Suriyeli muhalif Michel Kilo Fransa’da sürgünde öldü
Suriyeli muhalif Michel Kilo sürgünde olduğu Paris’te koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti

Suriye’nin önde gelen muhalif isimlerinden olan yazar, insan hakları savunucusu ve aktivist  Michel Kilo (81), sürgünde yaşadığı Paris’te Covid-19 nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Ailesi ve dostları, Kilo’nun Covid-19 rahatsızlığının komplikasyonları sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı.

Eski Komünist Parti üyesi olan Kilo, eski Devlet Başkanı Hafız Esad döneminde 1980’lerin başında ve en son da Beşşar Esad döneminde 2006-2009 döneminde iki kez hapse girdi.

Michel Kilo, Suriye’de tek parti iktidarından çok partili demokrasiye aşamalı geçiş çağrısı yapan 2005’deki Şam Deklarasyonu’nun hazırlanması ve destek kazanması için çalışan önde gelen isimlerden biriydi. Kilo, bir yıl sonra da, son tutuklanması ve hapis cezası almasının ana nedenlerinden olan, Suriye’nin Lübnan’ın bağımsızlığını tanıması ve iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi çağrısının yapıldığı Şam-Beyrut Deklarasyonu’nun önde gelen imzacılarındandı.

Beşşar Esad’a karşı 2011’de patlak veren protestoların önde gelen destekçilerinden olan Kilo, muhalefet hareketinin siyasi çerçevesinin oluşturulması için çalışan önde gelen isimlerdendi de. Suriye’de iç savaşa dönüşen protestolarda silahlı mücadeleye itiraz etmiş ve 2011 yazında gittiği Fransa’da diğer muhalif isimlerle siyasi şemsiye grubu oluşturmak için çalışmıştı.  

Kilo,  silahlı ayaklanmanın iç savaşa yol açabileceği uyarısının ardından 2015’te de dış müdahalenin ülkenin durumunu daha kötüye götürdüğü uyarısıyla “çok titiz siyasi ve diplomatik oyunların esiri olunmasından” yakınmıştı.

Suriye’nin kıyı kenti Lazkiye’de 1940 yılında doğan Kilo, evli ve 3 çocuk babasıydı.  (AJANSBİZİM)

Dünya