Sürücü kursları kapanma noktasında

Sürücü kursları kapanma noktasında
Akaryakıt fiyatlarının son dönemde hızla yükselmesiyle birlikte girdi maliyetlerinin yüzde 300 artması, sürücü kurslarını kapanma noktasına getirdi. Sektör temsilcileri, “Taban fiyat en az 4.000 TL olmalı. Bir düzenleme gelmezse birçok kurs kapanacak “ dedi.

Peş peşe gelen akaryakıt zamları sürücü kurslarını da etkiledi. İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu (İSKEF) Başkanı Murat Tekin, "Yılda bir sefer belirlenen taban fiyat uygulaması iki defa yapılmalı. Geçen aralık ayında bu fiyat belirlenirken yakıt giderleri 9 TL idi şimdi ise 30 TL oldu. Araç fiyatları iki katına çıktı. Asgari ücret 2.825 TL’den 4.250 TL oldu" dedi.

Dünya gazetesinde yer alan Nihat Delibaş, Erkan Çakan, Zehra Oruç, Hilal Sönmez imzalı habere göre İstanbul’da yaklaşık 700 sürücü kursu bulunduğunu ve bir önlem alınmazsa bu kursların çoğunun kapanacağını belirten Tekin, 2021 Aralık ayında belirlenen ve bu yılın ocak ayında devreye giren yeni ehliyet kurs eğitim taban fiyatının Türkiye ortalamasının 2.900 TL olarak belirlendiğini ifade ettik

Tekin, şöyle devam etti: “Hızla artan maliyetler, bu fiyatı sürdürülebilir olmaktan çıkarıyor. Sürücü kursları zor durumda ve zararına faaliyetlerini sürdürüyor. Böyle devam ederse çoğu kurum kapanmayla karşı karşıya kalacak. Talebimiz biran önce taban fiyat belirleyen komisyonun fiyatı günün koşullarına uygun güncellemesi."

Orta Anadolu Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Serdar Tepeöz'ün açıklamaları ise özetle şöyle: “Sürücü kursu giderleri 2021 Aralık ayından bu yana yüzde 300 arttı. Sürücü kursları kapanmanın yanı sıra kurumlarını devretmeye çalışıyor. Yılda bir kez belirlenen taban fiyat artık bunu karşılamıyor. İl il değişen taban fiyatın Türkiye ortalaması 2.900 TL. Bu oranın üzerine yüzde 15 ila yüzde 20 kâr payı koyuyoruz. Ancak artan maliyetler kârımızı eritti ve zararına faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu zor durumdan çıkmak için taban fiyatın en az 4 bin TL olmalı."

Türkiye’de 4.100 sürücü kursunun faaliyet gösterdiğini dile getiren Tepeöz, “Sektörde 50 bin kişi istihdam ediliyor. Sürücü kurslarına ayda 110 bin ila 130 bin kişi başvuruyor. Son dönemde alım gücünün düşmesi kursiyerlerin başvurusunu düşürdü. Sektörde yaklaşık yüzde 20 daralma oldu” dedi.

HABERİN TAMAMI

Ekonomi