Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım: Sahra hastanesi istedik, taleplerimize yanıt alamadık

Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım: Sahra hastanesi istedik, taleplerimize yanıt alamadık
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, depremde sonra sahra hastanesi kurulması taleplerine yanıt alamadıklarını söyledi. Rektör, ambulans sorunundan da bahsetti.

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından enkaz altından çıkarılan yüzlerce kişi, Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ), Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürüldü.

Burada tedaviye alınan depremzedeler, 7.6 büyüklüğündeki ikinci depremin ardından risk oluşturduğu için giriş katındaki koridorlara taşındı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, hastanenin kısıtlı personel ve destek hizmetiyle hastalara bakmaya çalıştıklarını söyledi.

İkinci deprem kötü etkiledi

İkinci depremin hastanede hasara yol açtığını anlatan Prof. Dr. Yasım, "Deprem olduktan sonra sabaha karşı şehirdeki hastanelerin ameliyathanelerinin tamamı kullanılmaz haldeydi. Ameliyat olacak tüm hastalar bize geldi. Hastanede sıkıntı yoktu ancak ikinci depremden sonra hastanede ufak-tefek sorunlar oldu" dedi.

10 bin kişi geldi

İkinci depremden sonra güvenlik gerekçesiyle hastaların sedyelerle hastane koridorlarına taşındığı aktaran Prof. Dr. Yasım, ilk andan itibaren enkaz altından çıkarılan 10 bin kişiye hizmet verildiğini söyledi.

Prof. Dr. Yasım, "Çıkışa yakın olması için giriş koridorunu hastalarımıza ayırdık. Hastalarımıza burada hizmet vermeye çalışıyoruz. Deprem anından bu yana 10 bin kişiye sağlık hizmeti verdik. Afet durumundan dolayı birçoğunun kaydını bile yapamadık" diye konuştu.

'Taleplerimize yanıt alamadık'

Depremden sonrası yardım alamadıklarını belirten Prof. Dr. Yasım, "Kızılay, çorba ikramına yeni başladı. Depremzede vatandaşlarımızı da buralarda ikamet ettirdik. Yemekhanemizde yemekler doğalgazla yapılıyor ve gaz olmadığı için yemek hizmeti veremedik. En azından çadır kurulmasını talep ettik. İnsanların dışarıda güvenli durabilmesi için bir sahra hastanesi kurulmasını istedik. Fakat taleplerimize hiçbir cevap alamadık. İhtiyaçlarımız had safhada. İstanbul'dan, Ankara'dan gönüllü sağlıkçılar geldi. Bunlar sağlık yükünü azalttı ama destek personeli konusunda büyük sıkıntı var" dedi.

Prof. Dr. Yasım, hasta yoğunluğu nedeniyle durumu daha iyi olan depremzedelerin çevre illerdeki hastanelere otobüslerle sevk edildiğini söyledi.

'Ambulans sorunu var'

Hastane personelinin ve hastaların desteğe ihtiyaç duyduğunu dile getiren Prof. Dr. Alptekin, "Yaklaşık 300 hastamız hastane içinde yatıyor. 50 civarında da yoğun bakımda hastalarımız var. Fırsat buldukça durumu daha iyi olan hastalarımızı yakın illere göndermeye çalışıyoruz. Ancak ambulans sıkıntımız var. 112 tabi iki de enkaz alanlarından hasta getirip, götürüyor. Onlar da yetişemiyor. Durumu nispeten diğer hastalara göre daha iyi olan hastalarımızı otobüslerle Kayseri, Mersin ve Konya'ya yolladık" dedi.

'Hiçbir şey hatırlamıyorum'

Depremde yıkılan binanın enkazı altında kalan ve ekiplerin çalışması ile kurtarılan İrem Balı (23), büyük bir korku yaşadığını söyledi. Depremden sonra gözünü hastanede açtığını belirten Balı, "Sarsıntı olunca yeğenimin yanına koştum. Sonra gözümü açtım ve buradaydım. Hiçbir şey hatırlamıyorum. Kim getirdi, nasıl getirdi? Hiçbir şey bilmiyorum" diye konuştu.

'Balyoz vurur gibi sarsıntı oldu'

Şaban Dut (81) ile Ayşe Dut (79) çifti, 7.7 büyüklüğündeki ilk depremde yıkılan evlerinin enkazı altında kaldı. Ekiplerin 1 saati aşkın süren çalışmasıyla yaralı olarak kurtarılan Şaban Dut, Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Ancak Şaban Dut'un 63 yıllık eşi Ayşe Dut'un enkaz altından cansız bedeni çıkarıldı.

Eşinin ölüm haberini tedavi gördüğü hastanede alan ve gözyaşı döken Şaban Dut, "Balyoz vurur gibi bir anda sarsıntı oldu ve evimiz yıkıldı. Ben de eşimle birlikte enkaz altında kaldık. Sonra çok bağırdım ve ekipler gelip, beni kurtardı ama eşim kurtulamadı" dedi. (DHA)

Gündem