Sisi, Süveyş Kanalı'nı genişletilecek ve derinleştirilecek projeye yeşil ışık yaktı

Sisi, Süveyş Kanalı'nı genişletilecek ve derinleştirilecek projeye yeşil ışık yaktı
Mısır Devlet Başkanı Sisi, Süveyş kanalının bir bölümün genişletilerek ve derinleştirilerek gemilerin geçişinin kolaylaştırılması ve artan gemi trafiğine daha iyi cevap verilmesi hedeflenen projeye yeşil ışık yaktı.

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es Sisi, Süveyş Kanalının güney kesiminin genişletilmesi ve derinleştirilmesi için hazırlanan projeye yeşil ışık yaktı.

Bu proje, Mart ayında Ever Given adlı 200 bin tonluk dev yük gemisinin kanalı yaklaşık bir hafta süreyle tıkaması nedeniyle öne alındı. Merkezi İsmailiye kentinde bulunan Süveyş Kanalı Yönetimi Başkanı Amiral Osama Rabie tarafından sunulan proje, artan dünya deniz ticaretine daha rahat cevap vermeyi ve stratejik su yolunda gemi trafiğini kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Amiral Rabie’nin verdiği bilgiye göre, genişletme ve derinleştirme çalışmaları Kanalın güneyinde 50 kilometrelik bir kesimde yürütülecek. Tayvanlı Deniz ticaret firması Evergreen Marine tarafından işletilen 400 metrelik Ever Given yük gemisi, 23 Mart 2021’de kanalın bu bölgesinde karaya oturarak iki kıyı arasında sıkışmıştı.

Tıka basa yük dolu Ever Given gemisi, tazminat anlaşmazlığı nedeniyle halen Süveyş kanalının da içinden geçtiği Büyük Acı Göl’de bekletiliyor. Geminin yaklaşık bir hafta boyunca deniz trafiğini durdurması, Allianz Sigorta şirketine göre, günde 6-10 milyar dolar tutarında zarara sebep olmuştu.

Geminin karaya oturması, Asya’yı Avrupa’ya bağlayan kanalda deniz trafiğinin tamamen durmasına yol açmıştı. Dünya ticaretinin yüzde 10’undan fazlası Süveyş kanalı aracılığıyla yapılıyor. Kanalın kapalı olduğu sırada toplam 26 milyon ton yük taşıyan 422 yük gemisi, kanalın kuzey ve güney girişinde birikmişti.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, kanalın genişletilmesinin düşünüldüğü sırada Ever Given’ın karaya oturmasının bu işin ne kadar acil olduğunu gösterdiğini söylemişti.
40 metre ve 20 metre
24 ay sürmesi beklenen çalışmalar sırasında kanalın doğu kıyısının 40 metre genişletileceğini, derinliğin de 20-21 metre artırılacağını söyleyen Amiral Rabie, düzenleme çalışmalarının Süveyş kenti ile Acı Göller bölgesi arasında kalan bölümde yapılacağını belirtti.

Amiral Rabie, “2015 yılında Büyük Acı Göl'ün kuzeyinde açılan paralel kanal, gölün güney tarafında on kilometre uzatılarak 82 kilometre uzunluğa ulaşacak, böylece daha fazla geminin geçmesine ve dünya ticaretinin artmasına daha iyi cevap verecek” dedi.

Kanalın kuzey tarafında 35 kilometrelik paralel bir su yolunun açılmasının da dahil olduğu düzenleme çalışmalarına 2014-2015’te 8 milyar dolar harcanmıştı.

Süveyş Kanalı, Mısır’ın turizmden sonra en önemli döviz kaynağı durumunda bulunuyor. Kanal Yönetimine göre, 2020’de günde ortalama 52 gemi olmak üzere yaklaşık 19 bin gemi kanaldan geçti.

Yetkililer, Mısır’ın, Kanalın kapalı kaldığı mart ayında her gün 12 – 15 milyon dolar arası kayba uğradığını belirtmişti. Mısır, Süveyş Kanalından 2019-2020 döneminde geçiş ücreti olarak yaklaşık 5,7 milyar dolar kazanç sağlamıştı.

Yaklaşık 193 km uzunluğu, 280-345 metre arasında değişen genişliği ve 22,5 metre derinliği bulunan Süveyş Kanalı, Kızıldeniz’i Akdeniz’e bağlıyor. 1859 - 1869 yılları arasında inşa edilen Kanal, Asya’dan Avrupa’ya ve Avrupa’dan Asya’ya giden gemilerin Ümit burnu açıklarından geçerek Afrika’nın çevresini dolaşmasına gerek bırakmıyor.(AJANSBİZİM)

Dünya