T - 10: Çocukların arabada öfke nöbeti geçirme ihtimalinin formülü bulundu

T - 10: Çocukların arabada öfke nöbeti geçirme ihtimalinin formülü bulundu
İngiltere'de bir istatistikçi, çocukların uzun araba yolculuklarında öfke nöbeti geçirme ihtimalini bir matematik formülüyle hesapladı: T = 70 + 0.5E + 15F - 10S.

Saatler süren yolculuk, arabanın arkasında didişen kardeşler, can sıkıntısı ve en sonunda öfke nöbeti... İngiltere'de bir istatistikçi, çocukların uzun araba yolculuklarında öfke nöbetlerine kapılmasına sebep olabilecek etkenleri ve ihtimalleri matematiksel bir formülle hesapladı.

Nottingham Trent Üniversitesi'nden Dr. James Hind'e göre, ebeveynler için 'sihirli formül', T = 70 + 0.5E + 15F - 10S.

Formülde, bir çocuğun uzun bir araba yolculuğunda öfke patlaması yaşama şansı, bunun zamanlaması ve hangi etkenlerle ertelenebileceği görülüyor. Formülde 'T' zamanı, 'E' eğlenceyi, 'F', yemeği, 'S' ise arabadaki diğer kardeşleri temsil ediyor.

EĞLENEREK GEÇEN HER BİR DAKİKA SÜREYİ UZATIYOR

Dr. Hind'in, 2 bin aileyle yaptığı görüşmelere dayalı olarak hazırladığı formüle göre,

* Ortalama bir çocuk uzun bir araba yolculuğunda 70'inci dakikada öfke nöbetine kapılıyor.

* Çocuğun arabada iyi vakit geçirmesini ve eğlenmesini sağlayan her bir dakika, öfke nöbeti riskini azaltıyor.

* Arabada bir şeyler atıştırmak, ailelerin öfke nöbetini 15 dakika geciktirebilmesini sağlıyor.

* Fakat arabada birden fazla kardeşin bulunması, öfke nöbetini 10 dakika erkene çekebiliyor.

Araştırmada, ortalama bir çocuğun araba yolculuğunun 32'inci dakikasında "Geldik mi?" diye sormaya başladığı ve bu soruyu yolculuk sırasında dört kez yinelediği tespit edildi. Arabanın arka koltuğundaki çocukların aileleri zora sokan öfke nöbetlerinin öncelikli sebebinin can sıkıntısı olduğu belirtildi. Ankete katılan ailelerin yüzde 68'ine göre nöbetler sıkıntıdan kaynaklanırken, yüzde 62'si yolculuğun uzun olmasını, yüzde 57'si de çocukların karnının acıkmasını gerekçe olarak gösterdi.

'EĞLENCE VE ATIŞTIRMALIK OLMAZSA HIZLANIR'

Araştırma sonuçlarını yorumlayan Dr. Hind, "Eğer tek bir çocuğunuz varsa ve onu eğlendirip zaman zaman yemekle 'rüşvet' verirseniz, öfke nöbeti yaşanmayan iki saatlik bir yolculuk geçirebilirsiniz. Ne yazık ki, eğlence ve atıştırmalık olmayan iki çocuklu bir yolculukta öfke nöbeti sadece 40 dakika içinde gerçekleşebilir" dedi.

'SAATİ SIFIRLAYIN'

Hind, "Atıştırmalık önemli ama etkisi de sınırlı. Dolayısıyla her bir saatte en fazla iki atıştırmalık verin. Kilit önemde olan şey eğlence ama gerçekten uzun olan yolculuklarda bu da işe yaramayabiliyor. 'Saati sıfırlamak' için mola vermek de öfke nöbetleri için önemli" diye konuştu. (Kısa Dalga)

Dünya