Tacikistan'da başörtüsü yasağı: Yeni düzenleme parlamentodan geçti

Tacikistan'da başörtüsü yasağı: Yeni düzenleme parlamentodan geçti
Tacikistan parlamentosu, başörtüsünün takılmasını yasaklayan düzenlemeyi onayladı.

Kısa Dalga- Tacikistan Temsilciler Meclisi'nde iki hafta önce kabul edilen, başörtüsünü yasaklamaya yönelik düzenleme, 19 Haziran'da parlamentonun üst kanadı olan Milli Meclis tarafından da onaylandı.

Cumhurbaşkanının onayı bekleniyor

20 yıldır Tacikistan’ın cumhurbaşkanlığını sürdüren İmamali Rahman’ın da onaylaması beklenen yeni yasayla birlikte, "ülke kültürüne ait olmayan yabancı giysi" olarak tanımlanan başörtüsünün giyilmesi, ithal edilmesi, satılması ve reklamı yasaklanacak.

tacikistan-cb.jpg

Yasayı ihlale ağır para cezaları verilecek

Yasayı ihlal eden vatandaşlar, 7 bin 920 Tacikistan Somoni’si (yaklaşık 25 bin TL) ceza ödeyecek. Hükümet yetkilileri yasayı ihlal ederse ceza 54 bin Somoni’ye, dini otoriteler ihlal ederse 57 bin 600 Somoni’ye yükselecek.

Tacikistan, sert cezai yaptırımlarıyla biliniyor

Tacikistan’da başörtüsü uzun süredir gayri resmi olarak fiilen yasaktı. Daha önce kamu kurumlarında başörtüsü takmanın yasaklandığı ülkede, 2007 yılında kız öğrencilerle ilgili hem başörtüsünün hem de mini etek giymenin yasaklandığı bir düzenleme yürürlüğe girmişti.


Tacikistan'da aynı zamanda erkeklerin sakal uzatması da fiilen yasaklanmış durumda. Son on yılda binlerce kişi polis tarafından zorla tıraş ettirildi.(Dış Haber Servisi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Dünya