Tahıl krizinde masadaki plan sızdırıldı, Türkiye denetleme görevi üstlenebilir

Tahıl krizinde masadaki plan sızdırıldı, Türkiye denetleme görevi üstlenebilir
Dünyanın gözü, Ukrayna'nın tahıllarının mayınlı sulardan çıkarılarak yeniden ihraç edilebilmesi için İstanbul'da bugün yapılacak zirvede. Dörtlü zirve başlarken, toplantı öncesinde diplomatlar masadaki formülü anlattı.

Rusya'nın Karadeniz'deki Ukrayna limanlarını abluka altında tutması nedeniyle dünya çapında derinleşen tahıl krizi konusunda bugün İstanbul'da kritik bir toplantı yapılıyor. Silolarda tutulan Ukrayna tahılının Odessa Limanı'ndan güvenli ihracatının yapılmasını sağlamak üzere, Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler'den (BM) heyetler bir araya geldi.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, dörtlü toplantının Kalender Kasrı’nda başladığı belirtildi.

TÜRKİYE VE BM GEMİLERİ DENETLEYEBİLİR

Öte yandan, masadaki formüller de dış basına sızdırıldı. Reuters ajansına konuşan diplomatlar, ele alınmakta olan planı anlattı.

Buna göre,

* Ukrayna'ya ait gemilerin, mayınlı sulardan giriş ve çıkış sırasında tahıl taşıyan gemilere rehberlik etmesi,

* Gemiler hareket halindeyken Rusya'nın ateşkes ilan etmesi,

* Rusya'nın silah kaçakçılığı endişesinin yatıştırılması için gemilerin Türkiye ve BM tarafından denetlenmesi öngörülüyor.

RUSYA'NIN TALEPLERİ NE?

Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Pyotr İlyiçev ise Interfax ajansına yaptığı açıklamada, Rusya'nın silah kaçakçılığı ihtimalini sıfırlamak için tahıl gemilerini kendisinin kontrol edip denetlemek istediğini söyledi. İlyiçev, Ukrayna tahılını ihraç edecek yabancı ticari gemilere kolaylık sağlamaya hazır olduklarını da ekledi.

RIA ajansına konuşan bir diplomatik kaynak ise Rusya'nın talepleri arasında, Batı'nın yaptırımlarının yarattığı 'ihracat engellerinin kaldırılmasının' da bulunduğunu söyledi. Kaynak, "Rusya açısından, gemilerin sigortası, lojistik, nakliyat hizmetleri ve bankacılık operasyonları konusunda yaptırımlar nedeniyle engeller var" dedi.

KULEBA: ANLAŞMAYA İKİ ADIM KALDI

İstanbul zirvesi öncesinde, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba da bir anlaşmaya yakın olduklarını söyledi. İspanyol gazetesi El Pais'e konuşan Kuleba, "Uluslararası piyasalara tahıl ihraç etmeye hazırız... Rusya'yla bir anlaşmaya iki adım uzaktayız" dedi. Kuleba, "Son aşamadayız ve artık her şey Rusya'ya bağlı" diye konuştu. (Kısa Dalga)

Gündem