Taksim'de Onur Yürüyüşü'ne polis müdahalesi

Taksim'de Onur Yürüyüşü'ne polis müdahalesi
Taksim'deki Onur Yürüyüşü'nün yasaklanmasını protesto eden gruplarda polis sert müdahelede bulundu.

Taksim'de düzenlenecek Onur Yürüyüşü öncesinde polis, Beyoğlu ve çevresinde toplananlara müdanale etti. Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in aktardığına göre Beyoğlu Kaymakamlığı, bugün Taksim'de yapılacağı açıklanan Onur Yürüyüşü etkinliğinin yasaklandığını duyurdu. LGBTİ 'lar yasağa karşı Beyoğlu'nun birçok yerinde bir araya gelerek kararı protesto etti. Polis bir araya gelen LGBTİ 'lara saldırdı.

LGBTİ Onur Haftası Komitesi tarafından yapılan açıklamada, "Şu anda Mis Sokak'ta en az 6 gözaltı olduğu bilgisine eriştik. Lubunyalar sokakta olmaya devam ediyor. Polisler saldırıyor, gaz sıkıyorlar, plastik mermi ile saldırıyorlar. Sokak Bizim" denildi.

Öte yandan polis çekim yapan AFP foto muhabiri Bülent Kılıç'ı da gözaltına aldı.

Kaymakamlıktan yapılan açıklamada, “Taksim Meydanı'nda yapılacağı duyurulan toplantı, yürüyüş, basın açıklaması, oturma eylemi, stant açma, çadır kurma, bildiri dağıtma, protesto eylemi vb. eylemi/etkinliklerin ayrıca Beyoğlu İlçesi sınırları içerisinde aynı konunun devamı niteliğinde gerçekleştirilmek istenen etkinliklere devletin ilkesi ve bölünmez bütünlüğüne, anayasal düzene, genel sağlığa ve genel ahlaka aykırı olabileceği veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması ve suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla ve Covid-19 tedbirleri kapsamında izin verilmeyecektir” denilmişti.

LGBTİ Onur Haftası Komitesi ise "Haklarımızdan ve onurumuzu kutlamaktan vazgeçmiyoruz. Barışçıl onur yürüyüşümüz ve anayasal haklarımızı kullanmak için 17.00'de Taksim'deyiz" açıklaması yapmıştı.

PİKNİK DE ENGELLENDİ

Geçtiğimiz hafta Heybeliada'da yapılmak istenen Onur Haftası pikniği de Adalar Emniyet Müdürlüğü tarafından yasaklanmıştı. Salı günü Maçka Parkı'nda yapılmak istenen pikniğe ise önce Şişli Kaymakamlığı tarafından yasak getirilmiş, ardından da polis, parkta toplananları darp ederek parktan çıkarmış ve 1 kişiyi göz altına almıştı.

Her yıl haziran ayının sonlarında yapılan Onur Yürüyüşü, dünyanın her yerinde LGBTİ 'lar tarafından kutlanıyor. Türkiye'de ise Onur Yürüyüşü 2003 yılından beri düzenleniyor. Ancak İstiklal Caddesi'nde yapılmak istenen Onur Yürüyüşü etkinlikleri, 2015 yılından beri çeşitli gerekçelerle engelleniyor.

Gündem