Taliban, İnsan Hakları Komisyonu'nu 'gereksiz' diye feshetti

Taliban, İnsan Hakları Komisyonu'nu 'gereksiz' diye feshetti
Afganistan'da Taliban yönetimi yeni yıllık bütçeyi açıkladı. Önceki yönetim zamanında kurulan beş kurum, 'gereksiz' oldukları gerekçesiyle bütçeden çıkarılarak kapatıldı. Bu kurumlar arasında, insan hakları ve anayasanın uygulanmasını denetleme komisyonları da bulunuyor.

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesiyle eş zamanlı olarak ağustos ayında yönetimi ele geçiren ve özellikle kadın hakları konusunda gerilemeye yol açan Taliban, son olarak ülkenin insan hakları komisyonunu feshetti.

Taliban'ın geçici hükümeti, ABD destekli önceki yönetim zamanında oluşturulan beş kurumu 'gereksiz' oldukları gerekçesiyle finanse etmekten vazgeçerek kapatma kararı aldı. Kapatılan kurumlar arasında İnsan Hakları Komisyonu da bulunuyor.

Karar, Taliban hükümetinin ilk ulusal bütçesini açıkladığı basın toplantısında duyuruldu. Hükümetin sözcü yardımcısı İnnamullah Samangani, Afganistan'ın bu sene 500 milyon dolarlık (44 milyar Afgani) bütçe açığıyla karşı karşıya olduğunu söyleyerek, "Bu kurumlar gerekli görülmediği ve bütçeye dahil edilmediği için feshedildi" dedi.

Samangahi, yeni bütçenin 'objektif gerçeklere' dayandığını savunarak, sadece 'aktif ve üretken' olan kurumlara para verileceğini söyledi; kapatılan kurumların 'ihtiyaç duyulması' halinde tekrar açılabileceğini belirtti.

Kapatılan kurumlar arasında, Afganistan anayasasının uygulanmasını denetlemekten sorumlu komisyonun yanı sıra önceki hükümet ile Taliban arasında uzlaşma sağlanması amacıyla kurulan Ulusal Uzlaşma Yüksek Konseyi de bulunuyor.

Taliban, geçtiğimiz Ağustos ayında ekonomik krizin de gölgesinde yönetimi ele geçirmesinden sonra, Batı'nın yaptırımlarına maruz kalmamak adına daha ılımlı bir çizgi izleme vaadinde bulunmuştu. Ancak gelinen noktada, kadınların halka açık yerde yanlarında erkek akrabaları olmadan gezmeleri yasaklandı ve peçe takmaları zorunlu kılındı. Kız çocukların eğitimine izin verileceği vaadinden de geri adım atıldı. (Kısa Dalga)

Dünya