Taliban, Kabil'de hakları için yürüyen kadınları dövdü

Taliban, Kabil'de hakları için yürüyen kadınları dövdü
Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, "Aş, iş ve özgürlük" sloganıyla yürüyen kadınlara şiddet yoluyla dağıttı. Eğitim ve çalışma hakkını geri almak için toplanan kadınlar havaya ateş açılarak dağıtıldı, bazı dükkanlara sığınanlar darp edildi.

Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinin birinci yılını doldurmak üzere olan Taliban, başkenti Kabil’de eğitim ve çalışma hakları konusundaki yasakları protesto eden bir grup kadına şiddet uyguladı. Taliban güçleri, Eğitim Bakanlığı'nın önünde "Aş, iş ve özgürlük" sloganıyla yürüyen yaklaşık kadını havaya ateş ederek dağıttı. Kadınların darp edildiği de belirtildi.

'CEHALETTEN BIKTIK'

Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği tarihe atıfla "15 Ağustos kara bir gündür" yazılı bir pankart taşıyan kadınlar, iş hayatına ve siyasete katılım konusunda haklarını talep ederek biraraya gelmişti. Taliban'ın kurallarını dikkate almayarak birçoğu yüzlerini peçeyle de kapatmayan kadınlar, "Adalet, adalet! Cehaletten bıktık" sloganları attı.

Ancak Taliban militanlarının havaya ateş açması sonucu kadın protestoculardan bazıları yakındaki dükkanlara kaçtı. Taliban üyelerinin bu kadınları kovaladığı, bazılarını silahların namlularıyla dövdüğü belirtildi. En az bir kadının bu sırada yere düştüğü de aktarıldı.

'TELEFONLARA EL KOYDULAR'

Yürüyüşün organizatörlerinden Zholia Parsi, AFP ajansına yaptığı açıklamada "Ne yazık ki Taliban istihbaratı geldi ve havaya ateş açtı. Kadınları dağıttılar, pankartlarımızı yırttılar ve birçoğunun telefonlarına el koydular" dedi.

'BU SESİ SUSTURMALARI MÜMKÜN DEĞİL'

Eylemcilerden Munisa Mubariz ise kadın hakları için mücadeleye devam edeceklerini söyleyerek, "Eğer Taliban bu sesi susturmak istiyorsa bu mümkün değil. Evlerimizden protesto edeceğiz" diye konuştu.

GAZETECİLER DE DARP EDİLDİ

AFP ajansı, aylardır ilk kez düzenlenen kadın yürüyüşünü izlemeye çalışan bazı gazetecilerin de darp edildiğini duyurdu. (Kısa Dalga)

Dünya