Taliban, ‘renkli’ başörtüsü takan kadın öğrencileri üniversiteye almadı

Taliban, ‘renkli’ başörtüsü takan kadın öğrencileri üniversiteye almadı
Kabil Politeknik Üniversitesi’nde renkli başörtüsü takan kadın öğrencilerin derslere girmesi engellendi. Bir yetkili, öğrencilere okulun üniformasının siyah olduğunu söyledi.

ABD'nin çekilmesiyle eş zamanlı olarak Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban'dan kadınlara yönelik bir yasak daha geldi. Taliban güçleri, Kabil Politeknik Üniversitesi’nde başörtülerinin renkli olması gerekçesiyle bazı kadın öğrencilerin derslere girmesini engelledi.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde yetkililerin, renkli başörtüsü takan öğrencileri kapıdan çevirdiği görülüyor.

Videodaki kadın öğrencilerden biri "Bugünlerde renkli başörtüleri yüzünden öğrencilerin sınıflara girmesini yasaklıyorlar. Bizi renkli başörtü giymememiz konusunda uyardılar" diyor.

Gizlice çekilen bir başka videoda ise erkek bir yetkili, öğrencilere 'siyah başörtüsünün üniversitede resmi üniforma olduğunu' ve bunun, Yüksek Öğretim Bakanlığı’nın emri olduğunu söylüyor. Öğrencilerden biri, 'bu sıcakta siyah başörtüsü takmanın mümkün olmadığını' söyleyerek yetkiliye karşı çıkıyor.

Yüksek Öğretim Bakanlığı sözcüsü Maulvi Ahmad Taqi ise iddiaların doğru olmadığını savundu. Taqi, CBS’e verdiği röportajda söz konusu öğrencilerin istenilen üniformayı giymedikleri için sadece birkaç dakikalığına durdurulduğunu, sonrasında içeri girmelerine izin verildiğini öne sürdü. Taliban’ın 'Ahlak Bakanlığı' sözcüsü ise CBS’in röportaj talebine dönüş yapmadı.

Taliban, Afganistan'da yönetimi ele geçirdikten sonra kadın haklarını kısıtlayan kurallar getirmeye başladı. Hareket, kadınların bütün vücutlarını tamamen kapatmadan ve erkek bir tanıdığı olmadan sokağa çıkmasını yasaklamıştı. Taliban geçtiğimiz günlerde de, ‘gereksiz’ olduğunu söyleyerek ve bütçe açığını gerekçe göstererek önceki hükümet tarafından açılmış İnsan Hakları Komisyonu’nu da kapamıştı.

CNN’e konuşan İçişleri Bakanı vekili ve Taliban lider yardımcısı Sirajuddin Haqqani ise ülkede bir başörtüsü dayatması olmadığını, bunun bir ‘tavsiye niteliğinde’ olduğunu savundu. Haqqani bunun ardından da, "Başörtüsü bir zorunluluk değil, her kadının yerine getirmesi gereken bir emirdir" dedi.

Haqqani’nin başörtüsü ile ilgili açıklamalarına, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün kadın hakları yönetici yardımcısı Heather Barr'dan tepki geldi. Barr, Twiter hesabından yaptığı açıklamada Taliban’ın Birleşmiş Milletler Kabil ofisini ziyareti sırasında BM personelini başörtüsü takmaları konusunda uyardığını söyledi; ‘’Tesettürün giyilip giyilmediğini görmek için binaya girmek istediler" dedi.

Barr, BM ofisinin dışına asılan ve kadın çalışanları başörtüsü takmaları için uyaran broşürlerin de görsellerini paylaştı. (Kısa Dalga)

Dünya