Taliban, TikTok ve PUBG oyununu yasakladı

Taliban, TikTok ve PUBG oyununu yasakladı
Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban hareketi, TikTok uygulaması ile PUBG oyununu yasakladı. Kararın, 'gençlerin yanlış yola sapmasını önleme' gerekçesiyle alındığı savunuldu.

ABD'nin çekilmesiyle eş zamanlı olarak Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban hareketi, film, müzik ve televizyon dizilerinin ardından bir dizi yeni yasak açıkladı. Buna göre ülkede gençler arasında popüler olan TikTok uygulaması ve PUBG oyunu yasaklandı. Aynı zamanda, televizyon kanallarının 'ahlaksız' addedilen içerikleri yayınlamasının yasaklanacağı açıklandı.

Yeni yasakların 'gençlerin yanlış yola sapmasını önleme' gerekçesiyle alındığı savunulurken, Taliban sözcüsü Inamullah Samangani bu adımın "genç neslin yanlış yönlendirilmesini önlemek için gerekli olduğunu" iddia etti.

Afganistan'da iktidarı Ağustos 2021'de ele geçiren Taliban, ekonomiyi zora sokan Batı yaptırımlarının hafifletilmesi umuduyla, 1996-2001 arasındaki radikal İslamcı yönetimine kıyasla daha 'yumuşak' bir yaklaşım sözü vermişti. Ancak hareket iktidara gelmesinden bu yana, başta kadın haklarının kısıtlanması olmak üzere çok sayıda alanda yasak getirdi.

TikTok kararı aynı zamanda, Taliban'ın ağustostan bu yana ilk kez bir uygulamayı yasaklaması anlamına geliyor. TikTok ve PUBG'nin, Taliban'ın birçok eğlence biçimini de yasaklaması sonrası gençler arasında giderek daha popüler hale geldiği belirtiliyor. Öte yandan, Taliban'dan önceki Batı destekli yönetim de PUBG'yi engellemeye çalışmış ancak başarısız olmuştu. (Kısa Dalga)

Dünya