Taliban'dan diğer ülkelerle ilişkilere 'şeriat' şartı

Taliban'dan diğer ülkelerle ilişkilere 'şeriat' şartı
Taliban'ın dini lideri Hibatullah Ahundzade, 3 bin din görevlisi ile aşiret liderinin Kandahar'da yaptığı toplantıda dünya ile ilişkilerini "şeriata göre" ilerleteceklerini söyledi: "Eğer Şeriat uygun görmezse, herhangi bir başka ülkeyle ilişki kurmayacağız."

Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinin üzerinden bir yıl geçen ve özellikle ekonomik kriz nedeniyle küresel çapta tanınma arayışında olan Taliban'dan dünyayla ilişkilerine 'şeriat şartı' geldi. Taliban'ın dini lideri Hibatullah Ahundzade, uluslararası ilişkilerini "şeriata uygun şekilde" yürüteceklerini söyledi.

Ahundzade, yaklaşık 3 bin aşiret lideri, yetkili ve din görevlisinin güneydeki Kandahar kentindeki buluşmasında dünya ile ilişkilerde şeriat vurgusu yaptı. Taliban'ın kurduğu geçici hükümetin Enformasyon Bakanlığı'nın basına dağıttığı konuşmada Ahundzade, "Bu toplantı, mücahitlerin kanı sayesinde, Allah'ın izniyle ulaştığımız özgürlük üzerine kafa yormak için yapılıyor. Uluslararası toplumla İslami Şeriat'a göre ilişki kuracağız... Eğer Şeriat uygun görmezse, herhangi bir başka ülkeyle ilişki kurmayacağız" dedi.

Afganistan'da yönetimi geçen yıl ABD ile NATO'nun çekilmesiyle eş zamanlı olarak 15 Ağustos'ta ele geçiren Taliban'ın kurduğu geçici hükümet, henüz herhangi bir başka ülke tarafından tanınmış değil. Ülkedeki ekonomik kriz bu süreçte, hem uluslararası yaptırımlar hem de kalkınma yardımlarının kesilmesi nedeniyle daha da derinleşmiş durumda.

Yönetiminin ilk günlerinde uluslararası tanınma ve yaptırımların hafifletilmesi karşılığında hak ve özgürlükler açısından daha ılımlı bir çizgi benimseyeceğini savunan Taliban ise bu sözünde durmuş görünmüyor. Afganistan'da son bir yılda özellikle kadın haklarında ciddi gerileme yaşandı; lise çağındaki kız çocukların okula gitmesine izin verilmezken, üniversitelerde de harem-selamlık uygulaması geri getirildi. (Kısa Dalga)

Dünya