Tam kapanmadan sonra "her hafta bir açılma" planı: Önce küçük işletmeler ve eğitim

Tam kapanmadan sonra "her hafta bir açılma" planı: Önce küçük işletmeler ve eğitim
17 Mayıs'taki açılmaya ilişkin kulis bilgilerine göre hükümet, vaka sayısı en fazla 10 bin olduğu takdirde kademeli açılmaya geçecek. Her açılmanın arasına bir hafta süre konulması planlanıyor.

Türkiye'nin pandemiyle mücadele kapsamında 29 Nisan'da başlattığı tam kapanma 17 Mayıs'ta sona erecem. günlük tam kapanmanın ardından başlaması beklenen normalleşmenin detayları belli olmaya başladı. Hükümette yapılan değerlendirmelere göre vaka sayısı en fazla 10 bin olduğu takdirde kademeli açılmaya geçilecek. İlk olarak küçük işletmeler açılacak, yüz yüze eğitim başlayacak. Düğün ve taziyeler ise bekleyecek.

Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan'ın aktardığına göre; 14-15 Mayıs tarihlerindeki vaka sayısı ve hızı, bayramdan sonra alınacak kararlar için belirleyici olacak. 17 Mayıs’ta en fazla on bin vaka olması üzerine plan yapılıyor. Bu durumda kademeli açılma gündeme gelecek. Ancak kalabalıklarla yapılan faaliyetlerin yasağı sürecek. “Kademeli açılma, sıkı denetim ve yoğun aşılamanın” önemine vurgu yapılıyor. Habere göre, “Kademeli açılışın arasına birer hafta koymak gerekir. Önce küçük işletmeler, daha sonra eğitim veren ilkokullar, 8 ve 12. sınıflar, bir de üniversitelerin yüz yüze eğitim veren tıp gibi bölümlerindeki sınıfların derslerinin başlaması gerekir. Onun için vaka sayılarının binlere düşmesini beklemek doğru değil” değerlendirmeleri yapılıyor.

 Kademeli açılma sırasında düğün, taziye, asker uğurlama gibi kalabalıkların aynı yere geldiği organizasyonlarda kısıtlamaların aynen devam etmesi gerektiği belirtiliyor.

Sağlık