Tansiyon hastalarına iyi haber: Yemekleri 'tuzlandıran' cihaz geliştirildi

Tansiyon hastalarına iyi haber: Yemekleri 'tuzlandıran' cihaz geliştirildi
Japonya'da bilim insanları, yemeklerin tadını olduğundan 1.5 kat daha tuzluymuş gibi gösterebilen yemek çubukları geliştirdi.

Tuz tüketimi en yüksek ülkelerden biri olan Japonya'da, dili manipüle ederek yemeklerin tadını daha tuzluymuş gibi gösterebilen yemek çubukları geliştirildi. Araştırmacılar, bir bilgisayar sistemiyle çalışan bu çubukalr sayesinde tuz tüketimini azaltması gereken kişilerin işinin kolaylaşacağını düşünüyor.

ELEKTRİKLE UYARIYOR

Meiji Üniversitesi'nden Profesör Homei Miyaşita ile içecek firması Kirin tarafından geliştirilen çubuklar, ağızdaki tadı elektrik temelli bir uyarısı sistemiyle güçlendiriyor. Çubuklar kullanılırken, bileğe küçük bir bilgisayar takılıyor.

Cihaz, zayıf bir elektrik akımı üzerinden, yemekteki sodyum iyonlarını çubuklar yoluyla ağza geçiriyor. Böylece tuz tadı güçlendiriliyor ve yemek olduğundan daha tuzluymuş gibi hissettiriyor. Miyaşita, bu yolla tuz tadının 1.5 kat arttığını söyledi.

'YALANABİLİR' TELEVİZYONUN MUCİDİ

Teknoloji sayesinde insanların duyuya dayalı deneyimlerinin nasıl değiştirilebileceğine dair bir dizi keşifte bulunan Miyaşita ve ekibi, daha önceden çeşitli yemek aromalarını 'taklit' edebilen, 'yalanabilir televizyonu' da geliştirmişti.

JAPONYA'DA DSÖ UYARISININ İKİ KATI TUZ TÜKETİLİYOR

Tuz tadını artıran yemek çubuklarının, Japonya'da özellikle ilgi görebileceği belirtiliyor. Zira ülkenin geleneksel mutfağı, başta soya sosu olmak üzere tuzlu malzemeler açısından 'zengin'. Japonya'da ortalama bir yetişkinin her gün 10 gram tuz tükettiği belirtiliyor. Bu, Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyesinin iki katına eşdeğer.

Miyaşita ve ve Kirin firması, yemek çubuklarını önümüzdeki sene piyasaya sürmeyi planlıyor. (Kısa Dalga)

Dünya