Tarihçi İlber Ortaylı: Bazı üniversiteleri açmasak iyi olurdu; Şırnak'ta üniversite olmaz

Tarihçi İlber Ortaylı: Bazı üniversiteleri açmasak iyi olurdu; Şırnak'ta üniversite olmaz
Tarihçi İlber Ortaylı, 'her kente üniversite' politikasını eleştirirken, uzaktan eğitimin yanlış olduğunu kaydetti.

AKP'nin her kente üniversite açarak okul ve öğrenci sayısını artırmakla övünmesi, eğitimin niteliğini düşürdüğü gerekçesiyle eleştirilere neden oluyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 15 Ağustos 20222'deki açıklamasında Hakkari, Iğdır ve Şırnak'ta üniversitenin bulunduğunu belirterek "Hangi ilimiz olursa olsun, hepsinde elhamdülillah üniversitemiz var" demişti.

Erdoğan, "Artık öğrencilerimizin ayağına profesörlerimiz, doçentlerimiz geliyor ve onlara bulundukları illerde dersini veriyor. Bunu biz hallettik" ifadesini kullanmıştı.

'Bazı üniversiteleri açmasak iyi olurdu'

Tarihçi İlber Ortaylı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 27 Mart - 2 Nisan Kütüphane Haftası nedeniyle dün İstanbul'daki Vefa Lisesi Kütüphanesi'nde düzenlediği etkinlikte öğrencilerle bir araya geldi.

Ortaylı, son zamanlarda peş peşe açılan üniversitelerin sayısındaki artışa değinerek "Bazı üniversiteleri açmasak iyi olurdu" dedi.

Tarihçi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şırnak'ta üniversite olmaz; burada okunur. Bu çok açık bir şey. Şırnak'ta kim okur üniversiteyi? Kim ders yapar orada? Burada çocuk büyükşehirde okuyacak, büyükşehri görecek. Oraya gidip üniversite açmakla mı olur bu iş? Bunu dediğimde çok kızmışlardı."

'Uzaktan eğitim yanlış'

Ortaylı, eğitimin ticarileştiği eleştirisinde bulunarak "Eğitim ticarete döndü, ilan veren liseler türedi. Her ilan veren okula inanmayın, başarı oranları yüzde 20'den fazla değildir" dedi.

Eğitimin uzaktan yapılmasını yanlış bulduğunu belirten Ortaylı, söyle devam etti: "Maalesef eski edebiyatımızı size öğretecek bir kültürümüz kalmadı. Yani eğitim enstitüleri kapatıldı. Kapatılması kötü niyetli olmadı. Şuurlu bir şeyden daha kötü. Düpedüz cehaletten."

Gençlerin şiir edebiyat ve tiyatro öğrenmek zorunda olduklarını belirten Ortaylı, "Meslektaşlarıma da yönelik bir şey... Bilmek zorundasınız ve öğretmek zorundasınız " dedi. (DHA)

Gündem