Tarihte bir ilk: 55'er milyon dolar ödeyen 'sivil mürettebat' uzaya uçtu

Tarihte bir ilk: 55'er milyon dolar ödeyen 'sivil mürettebat' uzaya uçtu
Tarihteki ilk sivil mürettebatlı uzay uçuşu bugün NASA ve Axiom Space iş birliği ile gerçekleşti.

Axiom Space ve NASA iş birliği ile gerçekleştirilen ilk sivil mürettebatlı uzay uçuşu bugün gerçekleşti. Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) fırlatılan ve tamamı sivillerden oluşan ekip, bir haftalık görevlerini tamamlamak üzere yörüngedeki araştırma platformuna güvenli bir şekilde ulaştı.

Sözcü'nün haberine göre Kanadalı yatırımcı ve hayırsever Mark Pathy, ABD’li girişimci Larry Connor ve eski İsrail Hava Kuvvetleri pilotu Eytan Stibbe, Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden bugün TSİ 16.17’de ISS’e doğru harekete geçti. Kendilerini ‘uzay turistleri’ olarak nitelendirmeyen ve uzaya bir görev için gittiklerini belirten ekip, SpaceX Crew Dragon kapsülüyle uzay uçuşunu tamamladı.

Emekli NASA astronotu Michael López-Alegría’nın da komutan olarak görev yaptığı açıklandı. Axiom Space ve Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX şirketi ilk kez tamamı sivil bir mürettebattan oluşan ilk uçuştaki yolcuları taşıyarak tarihe de adını yazdırmış oldu. O anlar NASA tarafından canlı yayınlanırken, Florida yakınlarındaki bölgelerde tarihi anı görmek isteyenler de açık alanlara akın etti.

Tarihe geçen uzay yolculuğuna imza atan sivillerin bu seyahat için kişi başı 55 milyon dolar ödediği de ortaya çıktı. Bu da uçuşun toplam ücretinin 165 milyon doları bulduğu anlamına geliyor.

SpaceX, geçtiğimiz yıl da bir milyarder ve konuklarını üç günlük bir yörünge yolculuğuna çıkarmıştı. Ancak bu uçuşta profesyonel astronotlar ve uzay görevlileri de bulunuyordu.

Yaşam