Tarım Bakanı: Kuraklık nedeniyle gıda fiyatları artmayacak

Tarım Bakanı: Kuraklık nedeniyle gıda fiyatları artmayacak
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, kuraklık nedeniyle fiyat artışı öngörmediklerini söyledi.

Yağışların azalması, sıcaklıklarında da mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi kuraklığa neden oldu. Birçok çiftçi ekim yapamazken, bunun gıda fiyatlarına nasıl yansıyacağı merak konusu.

Habertürk yazarı Kemal Öztürk'e konuşan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yağış durumunu yakından takip ettiklerini, şubat başında yağmur ve kar yağışına kavuşacaklarını ifade etti.

Bakan, kuraklık şu anda kış ekimini olumsuz etkilese de şubatta başlayacak yağışla tarım üretiminin kendini dengeleyeceğini ifade ederek "Panik yapacak bir durumda değiliz henüz. Allah korusun kuraklık devam ederse buna karşı da önlemler alıyoruz" dedi.

Kirişci, barajların doluluk oranlarının geçen sene yüzde 24.2, bu sene yüzde 32; sulama barajlarındaki doluluk oranının geçen sene yüzde 24'ken bu sene yüzde 27; içme suyu barajlarının ise geçen sene yüzde 33, bu sene yüzde 31 seviyesinde olduğunu kaydetti.

Fiyatlara nasıl etki eder?

Bakan, kuraklığın fiyatlara etkisini şu sözlerle anlattı: "Şu anda kadar devam eden kuraklık kışın ekilen buğday, arpa gibi ürünlerde bir etki yapabilir. Ancak Şubat ayında başlayacak yağışlarla üretim kendi dengesini bulacaktır. Birçok ürün baharda ekilecek. O zaman yağışların olacağına ve bir sorun yaşamayacağımıza inanıyoruz. Şu aşamada kuraklık nedeniyle gıda ürünlerinde bir artış olması mümkün değil. Tahıl stoklarımız yeterli. Şimdiden gıda fiyatlarına bir zam yapılırsa bu ticari ahlakın zayıflığından olur. Bunun için de bakanlıklarımız sahada inceleme yapıyor."

Bakan, su yönetimi konusunda merkezi bir sistemin kurulması için yasa hazırlığı yaptıklarını söyledi. (Kısa Dalga)

Gündem