Tavuklara kötü haber: 2025 sonuna kadar sıkışacaklar

Tavuklara kötü haber: 2025 sonuna kadar sıkışacaklar
Devlet, eski kümes ve çiftliklerde yaşayan tavukların “daha geniş kümes” hayalini 2025’e erteledi. Gurk tavuklar da 2026’ya kadar daha daha dar kafeslerde civciv çıkarmaya devam edecek.

Türkiye’nin AB uyum sürecindeki yavaşlama, tavukları da olumsuz etkiledi. Eski üretim yerlerinde yaşayan tavukların “daha geniş kümes” ve “daha geniş kuluçka alanı” hayalleri devlet tarafından ertelendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2014 yılında Avrupa Birliği uyum süreci kapsamında, “Yumurtacı Tavukların Korunması Yönetmeliği” çıkarmıştı. Yönetmelik, kümeslerdeki tavukların yaşam koşullarını iyileştiriyordu. Buna göre örneğin, tavukların dolaşım alanları genişliyor, su içme musluklarına daha kolay ulaşabilmeleri sağlanıyordu. Yönetmelik yeni yapılacak üretim çiftliklerinin buna göre düzenlenmesini hükmediyordu. Yönetmelikte aynı zamanda bu “iyileştirme” koşullarına uymayan üretim alanlarının bu iyileştirilmiş standartlara getirilmesi için süre veriyordu.

ESKİ TESİSLERDEKİ TAVUKLARIN HAYALİ BİR BAŞKA YILIN KIŞINA KALDI

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çıkardığı bu yönetmelik geçerliliğini koruyor. Yani yeni yapılacak üretim tesisleri ve kümesler yine “geniş yaşam alanları”na göre düzenlenecek. Ancak Bakanlık, eski tesis ve kümeslerin bu yeni standartlara göre düzenlenmesi zorunluluğunun süresini uzattı.

Yönetmelik, kümes ve üretim çiftliklerinde her metrekareye 9’dan fazla tavuk düşemeyeceğini düzenleyen hüküm getirdi. Yönetmelik, bu şartları taşımayan daha dar yaşam alanlı kümeslerin de en geç 31 Aralık 2022’ye kadar, metrekareye en fazla 9 tavuk düşecek şekilde düzenlemesi zorunluluğunu getirmişti. Şimdi yapılan yönetmelik değişikliğiyle bu süre 31 Aralık 2025’e uzatıldı. Yani eski kümes ve üretim çiftliklerinde yaşayan tavuklar 2025 yılı yılbaşı gecesine kadar eski kümeslerde kalabilecek.

CİVCİVLER 2026’YA KADAR DAHA DAR BİR DÜNYAYA DOĞACAK

Yönetmelik aynı şekilde gurk tavukların kuluçkaya yatma alanlarını genişletmişti. Buna göre bir tavuğun civcivleme alanı en az 550 santimetrekare yani yarım metrekareden fazla olacaktı. Yeni tesis ve kümeslere bu şartı getiren yönetmelik, eski tesislerdeki bu şartları taşımayan alanların 1 Ocak 2023’e kadar kullanılmasına olanak tanıyordu. Yani eski tesislerdeki gurk tavuklar da 2023’ü daha ferah civcivleme kümeslerinde gireceklerdi. Yönetmelik değişikliği ile bu süre 3 yıl uzatıldı. Buna göre eski çiftliklerdeki gurk tavuklar, 1 Ocak 2026 ‘ya kadar, daha dar civcivleme kümeslerinde tutulabilecek. (KISA DALGA)

Ekonomi