TBB Başkanı Sağkan: Katliamı durdurup Akbelen Ormanı'nı kurtarabiliriz

TBB Başkanı Sağkan: Katliamı durdurup Akbelen Ormanı'nı kurtarabiliriz
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, "Akbelen Ormanları’nın kurtarılması ihtimali var.TBMM’ye; çok acil olarak Akbelen olayının tüm yönleri ile araştırıldığı bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep ediyoruz" dedi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, maden sahasının genişletilmesi için ağaçların kesildiği Akbelen Ormanı’ndaki doğa nöbetini sürdüren köylülere ve çevrecilere destek verdi. Sağkan, Akbelen Ormanı’nda çok büyük bir katliam yapıldığını söyleyerek, TBMM’de çok acil olarak Akbelen olayının tüm yönleriyle araştırıldığı bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

'Akılla, bilimle, vicdanla açıklanamaz'

Sağkan, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Buraya geldiğinizde daha iyi hissediyorsunuz; insan böyle bir güzelliğe nasıl kıyar. Gerçekten anlamak mümkün değil. Tüm dünyada; ormansızlaşmayla, orman tahribatıyla, iklim kriziyle bir mücadele sürüyor. Tam karşımızda Rodos, cayır cayır yanıyor. Ormanlara daha çok sahip çıkmamız gereken bir iklim düzeninde gelip buradaki ormanları yok etmenin gerçekten ne akılla, ne bilimle, ne de vicdanla açıklanabilecek hiçbir tarafı yok."

'İşlemler Anayasa'ya aykırı'

Sağkan, Akbelen Ormanı'nda yapılan işlemlerin Anayasa’nın 169. maddesine aykırı olduğunu söyledi.

Anayasa'nın 169. maddesinin 1. fıkrasında, devlete hali hazırda mevcut bulunan orman alanlarını koruma görevi yüklendiği gibi, orman alanlarının genişletilmesi için gerekli kanunları koymak ve tedbirleri almayı da devletin görevleri arasında sayıyor.

'Orantısız güç kullanımına karşı soruşturma açılmasını istiyoruz'

Sağkan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bununla beraber; uygulanan orantısız güç gerçekten çok rahatsız edici. Jandarma, polis ve askerin özellikle Anayasa’dan kaynaklanan demokratik hak kullanımlarına, bu şekilde orantısız olarak müdahale etmeleri; açıkça kanuna aykırıdır. Bu kanuna aykırı uygulamaya karşı da muhakkak hukuki yollara başvurulmak zorundadır. Çünkü bu, aksine devletin itibarsızlaşması anlamına gelir, aksi uygulamalar. Bunun da özellikle altını çizmek istiyorum. Yapılan yanlış uygulamaları söylemek; bunlar için idari ve adli yolların açılmasını talep etmemiz gerekiyor.

Valilik, ağaç kesim işleminin tamamlandığını ifade etti. Birçok bilim insanı görüşünü paylaştı. Ağaçlar kesilmiş, büyük oranda; evet. Ancak bu ağaçların tekrar, orman alanı olarak; ekolojik sistemde yenilenmesi mümkün. Binlerce ağacı kaybettik. Ancak orman, ekolojik dengesini; eğer ki müdahale olmazsa bulabilir.

Bu alanda maden şirketi tarafından, maden alanı açıldığı andan itibaren iş makinaları ile geri dönülemez bir süreç başlayacak. O yüzden, evet; çok büyük bir katliam yapıldı. Halen bu işten geri dönülüp, Akbelen Ormanları’nın kurtarılması ihtimali var. Bizim çok net bir çağrımız var, TBMM’ye; çok acil olarak Akbelen olayının tüm yönleri ile araştırıldığı bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep ediyoruz. Bu, Meclis Araştırma Komisyonu sonucu açıklanana kadar da burada maden sahasının açılmaması yönünde karar verilmesini özellikle Türkiye Barolar Birliği olarak talep ediyoruz.” (Kısa Dalga)

Gündem