TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Can Atalay açıklaması: Kimse TBMM'ye ödev vermeye kalkmasın

TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Can Atalay açıklaması: Kimse TBMM'ye ödev vermeye kalkmasın
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yargıda krize neden olan tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay konusunda “Milletvekili yeminin yapıldığı gün Meclis'te isminin okunması, arkasından da partilerin ortak eğilimi ile birlikte İnsan Hakları Komisyonu'na seçilmesi, Meclis'in tavrını ortaya koyan bir şeydir” dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 50+1 tartışmasından yeni anayasaya, Can Atalay konusundan CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “Kürtler daha az eşit” sözüne kadar gündemdeki konuları değerlendirdi.

NTV'ye konuşan Kurtulmuş, 50+1 tartışması ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle ilgili soru üzerine sistemden geri dönüşün olmayacağını söyledi.

Kurtulmuş, şöyle konuştu:

“Türkiye'de yapılan referandum ile bir sistem değişikliğine gidildi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili 5 yıllık bir uygulama var. Türkiye'de önce gerçekten çok kapsamlı anayasa değişikliği ortamını oluşturmak. Bu anayasa değişikliği tartışmaları içerisinde bu ve benzeri konuların bir bütün olarak tartışılmasının daha doğru olacağı kanaatindeyim.

Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden geri dönüşün olmayacağı aşikâr. Halkımız 3 kez bu sisteme olan güvenini teyit etti. Geri dönüş yok.

Şahsen tercih edeceğim yol, anayasa tartışmalarının içerisinde doğru zeminde doğru yöntemlerle bu konuların tartışılması. Yaptığımız tartışmalar ülkemizin geleceği ile ilgili. Bunun böyle sakin ve bilimsel verilerle bir anayasa tartışma platformu çerçevesinde ele alınacak konu olarak görürüm.”

“Medeni bir müzakere ortamı oluşturmaya çalışıyorum”

Yeni anayasa için “Partiler arasında müzakere ortamı oluşturulması” gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, “Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünü idrak eden bir Meclis. Özgür ve hiçbir önyargı ortaya koymaksızın bizim dağarcığımızda ne varsa ortaya koymamız lazım. Medeni bir müzakere ortamı oluşturmaya çalışıyorum. Her partinin ayrıca çalışmaları var. Bunların hepsi ortaya konulur. Gönlümüz arzu eder ki parlamentodan 400 oy alarak anayasa teklifi geçmiş olsun. Milletin anayasası olsun. Artık Türkiye'ye yeni anayasa yapmak yakışır. Hatta bir zorunluluktur” diye konuştu.

“Seçime kadar konu açılmaz”

Kurtulmuş, muhalefet partilerine büyük görev düştüğünü söyleyerek, “Millet eksenli değil, devlet eksenli anayasa yapılmış o dönemde. Bu ihtiyaç bugünün ihtiyacı değil. 12 Eylül Anayasası kabul edildiği gün tartışılmaya başladı. Meclis istediği anayasa değişikliğini yapmaya muktedir. Seçime kadar ben bu konunun açılabileceğini zannetmiyorum” dedi.

Kurtulmuş, ayrıca "Bu Meclis yeni bir anayasa yapma gücüne sahip değildir demek, 'yeni anayasayı sadece askerin dipçiğiyle yaparız' demekle eş değerdir" ifadelerini kullandı.

"Kimse TBMM'ye ödev vermeye kalkmasın"

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yargıda krize neden olan ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin vekilliğinin düşürülmesi için TBMM'ye kararı gönderdiği tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay konusunda ise şu açıklamayı yaptı:

“Bu tartışmanın da mevcut anayasadan kaynaklandığını görüyoruz. TBMM'nin tavrı belli. Milletvekili yeminin yapıldığı gün Meclis'te isminin okunması, arkasından da partilerin ortak eğilimi ile birlikte İnsan Hakları Komisyonu'na seçilmesi, Meclis'in tavrını ortaya koyan bir şeydir. Hiçbir gücün TBMM'ye görev verme hakkı yoktur. TBMM yasamanın merkezi olarak gerektiğinde yasaları, anayasayı değiştirecek güce sahiptir. TBMM'nin tartışmanın bir tarafı haline getirilmemesi için özel bir gayret gösteriyorum. Kimse TBMM'ye ödev vermeye kalkmasın.”

“Türkiye'nin gündeminde Kürtlerin eşitsizliği yok”

Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “Kürtler daha az eşit” sözlerini ise şöyle yorumladı:

“Bu söz Türkiye'deki gerçeği yansıtmıyor. Kürt kardeşlerimizin TC vatandaşı olarak gelemeyeceği hiçbir makam yoktur. Maliye Bakanımız Kürt bir arkadaşımızdır. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Kürt bir kardeşimizdir. Türkiye'nin gündeminde böyle bir şey yok. Siyasetçiler kullandıkları dile dikkat etmeli. Türk de Kürt de birdir. Alevi de Sünni de birdir. Ayrımcılık kimden geliyorsa kim tarafından yapılıyorsa kabul etmek mümkün değildir.”

“Barışın anahtarı Filistin'in özgürleşmesidir”

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları konusunda “Netanyahu savaş suçlusudur. Gereken yapılmalı” diyen TBMM Başkanı, “Bu sorunun kalıcı olarak çözümü için 3 temel siyasi mesele çözülmelidir. Tam bağımsız Filistin devleti, Yahudi yerleşimcilerin işgal ettikleri yerlerden sökülüp atılması, Müslüman ve Hristiyanların kutsal mekânlarının korunması. Bu 3 temel şart sağlanmadığı sürece Filistin meselesi hallolmayacaktır. Barışın anahtarı Filistin'in özgürleşmesidir” ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, ABD'nin İsrail’e verdiği siyasi desteğin de son bulması gerektiğini kaydetti.

İsveç'in NATO üyeliği

Kurtulmuş, İsveç’in NATO üyeliği konusunda “Türkiye bir konuda söz verirse sözünü yerine getirir. Muhataplarının da sözünün yerine getirilmesini bekler. İsveç'in üyeliği ile ilgili olarak da tezkere TBMM'ye geldi. Dışişleri Komisyonu değerlendirecek ve sonra Genel Kurul'a gelecek. Meclis'te süreç kendi gündemi içerisinde işliyor” dedi. (Kısa Dalga)

Politika