TBMM, "Berberoğlu milletvekili mi?" sorusunun yanıtını arıyor

TBMM, "Berberoğlu milletvekili mi?" sorusunun yanıtını arıyor
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Enis Berberoğlu şu anda milletvekili mi” sorusuna “Onu da tam şu anda söyleyemiyorum. Herhalde Meclis’in bir işlem yapmasından sonra gerçekleşecektir. Hukukçu arkadaşlarla konuşacağız. Yeni bir durumdur çünkü” yanıtını verdi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Enis Berberoğlu şu anda milletvekili mi” sorusuna “Onu da tam şu anda söyleyemiyorum. Herhalde Meclis’in bir işlem yapmasından sonra gerçekleşecektir. Hukukçu arkadaşlarla konuşacağız. Yeni bir durumdur çünkü” yanıtını verdi. Şentop yeni anayasa için “Anayasada şu iş olursa ben yokum, şu olursa varım’ gibi değerlendirmeler yeni anayasa yapmamak üzerine niyeti ortaya koyar. Hangi noktalarda ortaklıklar var onlara bakmak lazım. Ortak noktalar üzerine gitmek lazım. Farklılıklar da nasıl giderilebilir bunun üzerine ayrıca konuşulabilir. Bunun yolları var. Birkaç örnek benim aklımda var. Vakti gelince konuşabiliriz” dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Meclis’te düzenlenen “Füreya Koral Sergisi”nin açılışını yaptı, basın mensuplarını sorularını yanıtladı.

Değerlendirme yapacağız

CHP’li Enis Berberoğlu kararı hakkında ise Şentop, şu açıklamayı yaptı:

“Fezleke gelmedi. Fezleke Adalet Bakanlığı’na gönderiliyor. Adalet Bakanlığı’ndan Cumhurbaşkanlığı’na. Oradan Meclis’e geliyor. Kararında ‘bilgi’ için Meclis’e kararı göndereceğini yazmıştı O karar bu sabah Meclis’e gelmiş. ‘Bilgi’ olarak gelmiş. Onunla ilgili bir değerlendirme yapacağız. Durum bundan ibaret. Fezlekeler bir milletvekili ile ilgili bir suç iddiası varsa, savcılık soruşturma yapıyorsa veya mahkemede yargılama aşamasındaysa dokunulmazlık sebebiyle durma kararı veriliyor. Bu fezleke olarak Meclis’e gönderiliyor. Meclis Başkanlığı da bunu Karma Komisyonu’na sevk ediyor. O şekilde bir usul uygulanacak."

Böyle bir durum için açık hüküm yok

Kararın Genel Kurul’da okunup okunmayacağına ilişkin soruya Şentop, “Onları biraz netleştirmemiz lazım. Anayasa’da nasıl düşürüleceği düzenlenmiş, ama böyle bir durumla karşılaşıldığında ne olacağına dair açık bir hüküm yok. Genel hukuk kuralları çerçevesinde değerlendireceğiz” dedi.

Teorik kısmı çok uzun

Vekilliği düşürülmesine rağmen gelen fezleke için Şentop, “O uzun bir konu, tartışılabilir. Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararı üzerine zaten Anayasa Mahkemesi, iki görev yüklüyor. Bir ihlal varsa ihlalin varlığını tespit eder. Bu ihlalin nasıl giderileceğini belirtir diyor. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi, bu ihlalin nasıl kaldırılacağına dair 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne muhatap alarak bir bölüm koymuştu. 14. Ağır Ceza Mahkemesi, ona göre hareket etti. Burada ihlalin, iki ihlal tespit etti. Bunun teorik kısmı uzun” dedi.

“Enis Berberoğlu şu anda milletvekili mi” sorusuna Şentop, “Onu da tam şu anda söyleyemiyorum. Herhalde Meclis’in bir işlem yapmasından sonra gerçekleşecektir. Hukukçu arkadaşlarla konuşacağız. Yeni bir durumdur çünkü” dedi.

“Genel Kurul bilgilendirildiğinde vekilliğini kazanıyor mu” sorusuna Şentop, “Mahkeme kararın okunması gibi bir düzenleme yok. Kesin hükmün Genel Kurul’a bildirilmesi var ama bundan sonra yaşamış olduğumuz sürecin benzeri bir durum yaşandığında mahkemenin kararı mı okunur yoksa başka bir şey mi yapılır netlik yok. Hukukçu arkadaşlarımızla istişare edip, karara varacağız” dedi.

Vekiller arasında koronovirüs oranı çok yüksek

Milletvekillerinin aşılanması hakkında gelen soruyu Şentop, “Milletvekilleri ile ilgili de akşam Sağlık Bakanı açıklama yaptı. Milletvekillerinin de o çerçeveye dahil olduğunu Bilim Heyeti’mizin de değerlendirmesi böyle. Milletvekilleri olduğu için aşı olmayacak, milletvekilleri arasındaki virüs oranının yüksekliği sebebiyle aşı olmaları gerekiyor. Çünkü Türkiye genelindeki oran yüzde 2 buçuk 3 civarındayken milletvekilleri arasında yüzde 30’a yakın oran var. Yaklaşık 10 katı görülüyor. Dolayısıyla sadece kendileri almakla kalmıyor, seçim bölgelerindeki vatandaşları da risk altına sokuyor. Virüsü yaygın olması sebebiyle aşılanmalarında fayda var” yanıtı verdi.

Yeni Anayasa çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasa çağrısı ardından nasıl adımlar atılacağı ile ilgili soruya Şentop, şu yanıtı verdi:

“Geçmiş dönemlerde ciddi çalışmalar yapıldı. Onlar bir birikimdir nelerin yapılmayacağını görmüş olduk. Onlardan ders alarak nasıl yapabiliriz, yanlışları denemeden doğru anayasayı nasıl yapabiliriz bunun yollarını aramamız lazım. Bunun yollarının olduğu kanaatindeyim. Burada sadece bir samimiyetle konuya yaklaşmak önemli. Slogan ve soyut fikirler üzerinden değil, kurallardan bahsediyoruz. Herkes siyaseten dile getirmiş olduğu görüşleri anayasa metni haline getirmeli ve bunlar konuşulup tartışılmalı. ‘Anayasada şu iş olursa ben yokum, şu oluşa varım’ gibi değerlendirmeler yeni anayasa yapmamak üzerine niyeti ortaya koyar. Hangi noktalarda ortaklıklar var onlara bakmak lazım. Ortak noktalar üzerine gitmek lazım. Farklılıklar da nasıl giderilebilir bunun üzerine ayrıca konuşulabilir. Bunun yolları var. Birkaç örnek benim aklımda var. Vakti gelince konuşabiliriz.”

ABD'li senatörlerin mektubu

ABD’li senatörlerin Başkan Joe Biden’a mektup yazarak Türk hükümetine insan hakları sicilini iyileştirmesi konusunda baskı uygulama çağrısındabulunması hakkında gelen soruyu da yanıtlayan Şentop, şöyle konuştu:

”ABD-Türkiye Cumhuriyeti dostluk grubu var. Yönetimdeki ve üye olan arkadaşların bir cevabı olduğunu biliyorum. Basın ile de bu metin paylaşılır. Senatörlerin bir kısmı, bu metni okuduğunuzda içinde ismi de geçiyor FETÖ’nün önemli bir vitrin ismi üzerinden bir çalışma yaptığını, bu senatörlere, muhtemelen bu metni hazırladığını, metni ellerine verdiğini tahmin edebilirsiniz. FETÖ ile mücadele konusunda bir rahatsızlıkları var. Bu ismi geçen şahsın ailesinin falan… Bu şahsın, FETÖ elebaşının manevi oğlu olduğunu, örgüt mensubu olduğunun kendisinin kabul ettiğini, ailenin de destekleyen beyanlar olduğunu biliyoruz. Bu şahıs üzerinden ‘insan hakları’ konusunda Türkiye’ye bir şeyler söyleyenler çok yanlış yapıyorlar. 15 Temmuz’un arkasında ABD var mı yok mu tartışması oldu. ABD açıklama yaptı, dostluk falan… Amenna. Sadece 15 Temmuz değil, bundan önceki darbeler konusunda sokağa çıkın sorun.”

 

Gündem