TBMM'den İsrail protestosu: Coca-Cola ve Nestle ürünleri menüden kaldırıldı

TBMM'den İsrail protestosu: Coca-Cola ve Nestle ürünleri menüden kaldırıldı
Reuters'un bir kaynağa dayandırdığı haberine göre İsrail'i protesto eden TBMM Coca-Cola ve Nestle ürünlerini menülerden kaldırdı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" isimli bir operasyon başlattı. Kısa bir süre sonra operasyona Filistin'deki pek çok grup destek verdi. İsrail ise yaşananların ardından 'resmen savaş' hali ilan etti. Bölgede karşılıklı çatışmalar devam ederken ölü ve yaralı sayısı da her geçen gün artıyor.

TBMM: 'Açıkça desteğini ilan eden şirketlerin ürünlerine boykot'

Konuya ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından yapılan açıklamada “Gazze'de masum insanları katleden İsrail'in savaş suçlarına açıkça desteğini ilan eden şirketlerin ürün ve mallarının boykot edilmesine yönelik toplumsal duyarlılığa destek verilmesi” kararı alındığı belirtildi.

TBMM Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, ayrıca TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un talimatıyla “İsrail'in Gazze'de işlediği soykırım suçuna destek veren şirketlerin ürünlerinin Meclis kampüsü ve tesislerindeki lokanta, kafeterya ve çay ocaklarında satılmayacağı” kaydedildi.

Reuters: 'Coca-Cole ve Nestle kaldırıldı'

TBMM açıklamasında şirketlerin adı verilmezken, BBC Türkçe'nin aktardığına göre Reuters bir kaynağa dayandırdığı haberinde Coca-Cola ve Nestle ürünlerinin menülerden kaldırıldığını aktardı. Reuters, bu iki şirketin soru talebine cevap vermediğini de belirtti.

Kurtulmuş boykot çağrısında bulundu

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Ordu Üniversitesi’nde yaptığı bir konuşmada ise herkesi boykotu takip etmeye çağırdı:

"TBMM'de İsrail'in bu saldırganlığına destek veren şirketlerin hiçbir ürününü kullanmayacağız, bundan sonra da almayacağız, aldıklarımızı da atacağız. Ordulu hemşehrilerim, bugünün sonuçlarından birisi de şu olsun, sizden istirhamımız, Allah rızası için sadece lanet okumak, sadece 'Şunlar şöyle olsun, böyle olsun' demek yetmez. Bu katliama destek veren şirketlerin ürünlerini bundan sonra almayacağız ve aldırmayacağız."

'Halkın büyüyen öfkesi'

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları yoğunlaştığından beri Türkiye’de farklı sosyal medya platformlarında İsrail şirketlerinin ürünlerinin boykot edilmesi gerektiğine yönelik çağrılar var. Reuters’a konuşan parlamento kaynağı, menülerden sadece Coca-Cola içeceklerinin ve Nestle kahvesinin kaldırıldığını belirterek bu kararın arkasında “halkın bu şirketlere yönelik büyüyen öfkesi” olduğunu dile getirdi.

Nestle, İsrail’deki fabrikasını kapatmıştıı

Ancak bu şirketlerin İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına nasıl bir desteğinin bulunduğuna yönelik bir açıklama getirilmedi. Diğer yandan Coca-Cola, ABD merkezli bir şirket, Nestle’nin de genel merkezi İsviçre’de bulunuyor. Nestle geçen ay İsrail’deki fabrikasını kapatarak çatışmalara yanıt veren ilk tüketici ürünleri şirketlerinden biri olmuştu.

İspanya’da ise rıhtım işçileri herhangi bir askeri malzemenin yüklenmesini gerçekleştirmeyeceklerini duyurmuştu. Belçika’da da nakliye sendikaları İsrail’e giden askeri malzemeleri taşımayı reddettiklerini açıkladı. (Kısa Dalga)

Gündem