TEAM anketinden çıkan sonuç: Cumhur ittifakı yüzde 44

TEAM anketinden çıkan sonuç: Cumhur ittifakı yüzde 44
TEAM Araştırma’nın Aralık araştırmasına göre Cumhur İttifakı yüzde 40’ın üzerine çıkmış ve Meclis çoğunluğunu kazanma eşiğine dayanmıştı. Ocak sonuçları Cumhur İttifakı’nın yükseliş trendinin sürdüğünü gösterdi.

Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi'nin (TEAM) verilerine göre Cumhur İttifakı 2018-2022 arasında yüzde 53.7’den yüzde 39’a kadar gerilemişti. Fakat son 8 ayda yüzde 44’e ulaşan ittifakın tekrar 2020-2021 oy oranı seviyelerine geri döndü.

Araştırmanın sonuçlarını yayınlanan Gerçek Gündem'den Nezih Onur Kuru, "TEAM, Cumhur İttifakı’nın en az ne kadar oy oranıyla meclis çoğunluğunu kazanabileceğini, kendi verileri ile ilçe bazlı oy değişimini yansıtan bölgesel modelleme sisteminden hareketle, Cumhur ve Millet İttifakı’nın liste stratejileri senaryolarına göre hesap etmiş" dedi. Kuru'nun yazısında ilgili bölüm şöyle:

"Şartların Cumhur İttifakı’nın lehine olmasının sonucunda, Cumhur İttifakı, her parti kendi listesi ile seçime girdiği senaryoda %43 ile meclis çoğunluğuna ulaşıyor.

Cumhur İttifakı stratejik illerde tek listeyle girerse bu oran %41’e kadar düşüyor.

Eğer Cumhur İttifakı tek, CHP-İYİ Parti ayrı, DEVA-GP-SP ayrı listeyle girerse Cumhur İttifakı’nın çoğunluğu elde etmesi için 3 puan daha kazanması gerekiyor (%44).

Eğer Millet İttifakı 6 parti olarak kritik illerde tek liste stratejisi izlerse Cumhur İttifakı’nın meclis çoğunluğu için elde etmesi gereken oy oranı %45.5’e çıkıyor.

Yine de muhalefetin toplamda %54.5’e ulaştığı senaryoda, en doğru stratejiyi izlese dahi meclis çoğunluğunu Cumhur İttifakı’na kaptırdığını vurgulamak gerekiyor." (Kısa Dalga)

Yazının tamamı

Gündem