Polonya'da köye füze düştü, Rusya 'Biz değiliz' dedi

Polonya'da köye füze düştü, Rusya 'Biz değiliz' dedi
NATO üyesi Polonya'da Ukrayna sınırındaki bir köye düşen füze 2 kişinin ölümüne neden oldu. Füzenin hangi ülke tarafından fırlatıldığı henüz belirlenmedi ancak füzelerin Rusya kaynaklı olması halinde NATO'nun nasıl bir tepki göstereceği merak ediliyor.

Ülkenin Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne kaynağı bilinmeyen bir yerden düşen füze nedeniyle iki kişi hayatını kaybetti. Rusya, füze saldırısı ile ilgisi olmadığını açıkladı.

Hükümet sözcüsü Piotr Müller, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Başbakan Morawiecki, Ulusal Güvenlik Komitesi'ni acil olarak toplantıya çağırdı." ifadesini kullandı.

Müller, toplantının detaylarına ilişkin bilgi paylaşmadı.

Üst düzey bir ABD istihbarat yetkilisi de AP haber ajansına yaptığı açıklamada, füzelerin NATO üyesi Polonya'da iki kişiyi öldürdüğünü söyledi.

Letonya Başbakan Yardımcısı Artis Pabriks, Moskova'nın Polonya'ya düşen füzeleri ateşlediğini söyledi ve Varşova'ya taziyelerini iletti.

Estonya dışişleri bakanlığı Polonya'dan gelen haberlerin "son derece endişe verici" olduğunu ve "NATO topraklarının her santimini" savunmaya hazır olduklarını söyledi.

Rusya: İlgimiz yok

Rusya, Polonya'nın Ukrayna sınırı yakınlarındaki Przewodó köyüne Rus füzeleri düştüğü yönünde Polonya basınında ve yetkililerince yapılan açıklamaları yalanladı.

Rusya Savunma Bakanlığı Telegram hesabından yaptığı açıklamada haberleri "durumu tırmandırmak için kasıtlı bir provokasyon" olarak nitelendirdi.

"Ukrayna-Polonya devlet sınırı yakınlarındaki hedeflere Rus imha araçlarıyla herhangi bir saldırı yapılmamıştır" denilen açıklamada, Polonya medyası tarafından çekildiği bildirilen olay yerindeki füze parçalarının Rus silahlarıyla ilgili olmadığı belirtildi.

BBC Diplomasi muhabiri Paul Adams ise yaptığı analizde "Rusya'nın Polonya çiftliklerini hedef almak gibi bir niyeti yok, dolayısıyla bir tür arıza olması mümkün görünüyor" dedi. Adams şöyle devam etti:

"Ukrayna'nın hava savunma sistemlerinin Rus füzelerini düşürmek için yoğun çaba sarf ettiği bir günde, bu füzelerden birinin rotasından çıkmış olması da mümkün."

ABD'nin eski NATO Büyükelçisi Kurt Volker BBC'ye yaptığı açıklamada Rusya'ya ne olduğunu açıklaması için bir şans vermenin önemli olduğunu söyledi.

Volker bunun bir kaza olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

NATO, bir müttefike karşı yapılan saldırının tüm müttefiklere karşı yapılmış bir saldırı olarak kabul edilmesi anlamına gelen kolektif savunma ilkesine sahip.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon sözcüsü "basında çıkan haberleri doğrulayacak bir bilgiye sahip olmadığını" ancak "bu haberleri ciddiye aldıklarını ve araştırdıklarını" söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise "Bu haberleri araştırıyoruz ve müttefiklerimizle yakın irtibat halindeyiz" dedi. (Kısa Dalga)

Dünya