Gürsel Tekin: Otomobil lastiği 40 günde yüzde 100 zamlandı

Gürsel Tekin: Otomobil lastiği 40 günde yüzde 100 zamlandı
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, ticari araçlar için zorunlu kış lastiği uygulamasının bugün itibariyle başladığını, ancak lastik fiyatlarının 40 gün içinde yüzde 100 arttığını söyledi. Bazı modellerin de piyasada bulunmadığını belirten Tekin, "Buyurun, bu dolar kurlarıyla lastiğinizi değiştirin" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, ticari araçlar için zorunlu kış lastiği uygulamasının bugün itibariyle başladığını, ancak lastik fiyatlarının 40 gün içinde yüzde 100 arttığını söyledi. Bazı modellerin de piyasada bulunmadığını belirten Tekin, "Buyurun, bu dolar kurlarıyla lastiğinizi değiştirin" dedi.

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda bugün itibariyle zorunlu olan, özel araçlarda ise can ve mal güvenliği için kullanılması gereken kış lastiği uygulaması bugün başladı. Her üründe olduğu gibi araç lastiğinde de fahiş fiyat artışlarının olduğunu belirten Gürsel Tekin, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada şunları söyledi:

LASTİĞİNİ DEĞİŞTİRMEYENLER 846 TL CEZA ÖDEYECEK: “Trafik Kanunu’nun 65. maddesine göre bugünden itibaren lastiğini değiştirmeyenler için 846 TL ceza var. Bugün polis kardeşlerimiz bir uygulama yaptığında eğer lastiğinizi değiştirmemişseniz ceza ödeyeceksiniz. Ne yapacaksınız? Türkiye'deki araç sayısı 24 milyon 750 bin. Ufak, büyük, kamyon, aklınıza gelebilecek bütün araçla ilgili.

40 GÜNDE YÜZDE 100 ZAM OLDU: Yaklaşık 40 gün kadar önce lastik fiyatı aldırdım. 875 TL bir lastiğin fiyatıydı. Bugün aynı lastik bin 500 TL. Yani sadece 35-40 gün içerisinde yüzde 100 zam olmuş.

ARABASI OLAN KAPICI KAÇ MAAŞLA LASTİK DEĞİŞTİRECEK: Allah aşkına, hani sayın Erdoğan diyordu ya ‘Kapıcının da arabası var’. Bu gariban kapıcı lastiğini değiştirmek istediği zaman acaba kaç maaşını verecek de lastiği değiştirebilecek? Şu anda birçok lastik de bulunmuyor.

KALİTELİ LASTİK ALAMADIM: Biz de ne yazık ki kaliteli lastik de alamadık, onu da söyleyeyim. Ya bir üst segment lastik almış olsak 2 bin 100 TL’ye çıkacaktı fiyat. Yani dört lastik 8-10 bin TL kadar yapıyor.

DEVLETİN KURUMLARI YASAYA UYMAK ZORUNDA: Okul servisleri, personel kamu araçları, bunlar zorunlu lastik değiştirmek zorundadır. Yani devletin çıkarmış olduğu bir yasaya devletin kurumları öncelikle uymak zorunda. Şimdi böyle fiyatlarla ki insanların lastik değiştirmesi ve bırakın lastik değiştirmesini lastik bulmaları sıkıntılı. Bugün herhangi bir lastikçiye uğradığınızda onlardan da bu cümleleri alabilirsiniz.

BU KURLA GEL LASTİĞİ DEĞİŞTİR: Can güvenliği için asgari 24 milyon 750 bin vatandaşımız araçlarının lastiklerini değiştirmek zorunda. Hadi gelin değiştirin. Nasıl değiştireceksiniz? Buyurun işte, bu dolar kurlarıyla lastiğinizi değiştir.”

KIŞ LASTİĞİ FİYATLARI EBATLARINA GÖRE DEĞİŞİYOR

1 Aralık ile 1 Nisan arasında kalan 4 aylık dönemde kış lastiği kullanması zorunlu. 1 Aralık'ta başlayan kış lastiği uygulaması ile ilgili olarak da trafik ekiplerince denetimler yapılacak. Kurala uymayan araçların sürücülerine 846 TL ceza kesilecek. Söz konusu ceza, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacak yeniden değerlendirme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2022 itibarıyla güncellenecek. Otomobillerde kış lastiği fiyatları ebatlarına göre değişiklik gösteriyor. Türkiye'de en çok kullanılan ebat olan 205/55 R16 ölçüdeki kış lastikleri 400 ila 800 lira fiyat aralığında satışa sunuldu. Lastik sökme takma ücretleri, binek araçlar için 80-120 lira, SUV ve hafif ticari araçlar için 100-150 lira aralığında değişiyor.

KIŞ LASTİĞİ HANGİ ARAÇLARDA ZORUNLU

Kamyon, çekici, tanker, otobüs gibi büyük araçların tahrikli dingilleri (araçlarda şafta bağlı olup çekiş gücü sağlayan dingil) üzerindeki tüm lastikleri ile kamyonet, minibüs ve ticari otomobillerin araca monteli tüm lastiklerinin yanı sıra seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması gereklidir.

KARAYOLLARI TRAFİK KANUNU’NUN 65 MADDESİ NEYİ İÇERİYOR

Tekin’in açıklamasında yer verdiği 65. maddenin içeriği şöyle:

“Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanmaları, illerin hava ve iklim şartlarına göre Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yılın belirli dönemi için zorunlu tutulur.”

Ekonomi