Teksas'taki kürtaj yasağına yürütmeyi durdurma kararı

Teksas'taki kürtaj yasağına yürütmeyi durdurma kararı
ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin kalesi Teksas eyaletinin tecavüz ya da ensest istisnasız 6 haftaya varan hamileliklerde kürtaj yasağına karşı Adalet Bakanlığı'nın açtığı davadan, yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

Cumhuriyetçiler tarafından kalp atışı olan her doğmamış çocuğun hayatını kurtardığı söylenen, ancak kadının 6. haftada hamile olup olmadığını fark etmesinin zorluğundan ötürü tümden kürtaj yasağı anlamına gelen 'kalp atışı yasası'na karşı Başkan Joe Biden'ın yönetiminin itirazını değerlendiren Teksas'taki federal bir yargıç, yasağı askıya aldı.

Teksas Kongresi'nin ardından Valisi'nin mayısta onayladığı yasa, ABD Yüksek Mahkemesi'nin izin vermesinin ardından, geçen ay yürürlüğe girmişti. Bu, önceki Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump'ın muhafazakar yargıçlar atadığı ABD Yüksek Mahkemesi'nin yasal kürtaj hakkını tesis eden ve nasıl düzenlenmesi gerektiğini gösteren '1973 tarihli Roe Wade'e karşı' davasındaki tarihi kararını ihlal etmeye ve hatta bozmaya istekli olduğunun işareti olarak değerlendirilmişti. Bunun üzerine Biden yönetimi, 'federal hükümetin bir bütün olarak tüm cephelerde tepki vereceğini' açıklayıp geçen hafta federal mahkemeye başvurmuştu.

Dolayısıyla yasallığı ve anayasaya uygunluğu tartışmalı kürtaj yasağı aleyhine Teksas federal yargıcı Robert Pittman'ın yürütmeyi durdurma kararı vermesi, Amerika Yurttaş Özgürlükleri Birliği (ACLU) tarafından "Bizi bekleyen uzun mücadelede önemli bir zafer" diye değerlendirildi.

Sputnik'teki habere göre Teksas'ın Cumhuriyetçi Partili hükümetinin hukuki mücadele devam ederken yasanın işlemeye devam etmesine izin vermesini istediği Yargıç Pittman, kararında şöyle dedi:

"Eyalet, vatandaşları önemli ve köklü bir anayasal haktan mahrum etmek için benzeri görülmemiş ve saldırgan bir plan izleyerek bu tür bir uzlaşma hakkını kaybetti. Yasanın yürürlüğe girdiği andan itibaren kadınların hayatlarını Anayasa tarafından korunan şekillerde kontrol etmeleri hukuka aykırı bir şekilde engellenmiştir. Diğer mahkemelerin bu sonuca varmaktan kaçınmanın yolunu bulup bulmayacağı kendilerinin bileceği iştir. Bu mahkeme, böylesine önemli bir haktan saldırgan şekilde mahrum etmeye bir gün daha izin vermeyecektir."

Dünya