Tekzip kesmedi: Mahkemeden Evrensel için 'ilan yayınlasın' kararı

Tekzip kesmedi: Mahkemeden Evrensel için 'ilan yayınlasın' kararı
Aydın'da bir mahkeme, Evrensel gazetesinin tekzip metnini başka gazetelerde yayınlatmasına karar verdi.

Aydın Sulh Ceza Hakimliği, Aydın’ın Köşk ilçe kaymakamı tarafından talep edilen ve Evrensel'de yayımlanan tekzip kararını 'ilan' sayarak 'İki internet haber sitesi ile tirajı 100 binin üzerinde olan iki gazetede yayımlanması'na hükmetti.

Evrensel'de 29 Temmuz 2022’de ilk sayfada 'Halk suyuna, toprağına sahip çıkıyor' başlığıyla sunulan, 12'nci sayfasında ise 'Kaymakamdan muhtarlara gözdağı' başlığıyla yayımlanan haberde; Aydın’ın Köşk ilçesi Kaymakamı Tuğba Polat’ın 'muhtarlara gözdağı verdiği' öne sürülmüştü.

Kaymakam Tuğba Polat, haberin asılsız olduğu iddiasıyla Aydın 2'nci Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurmuş, mahkeme tekzip metni yayımlatılmasına karar vermişti. Bu karar 6 Ekim 2022 tarihli gazetede yayımlanmıştı. Kaymakam Tuğba Polat cevap ve düzeltme metninde “Muhtarları çağırıp, onlara göz dağı vermem, uyarmam veya onları tehdit etmem söz konusu bile değildir” demişti.

Evrensel'den Gözde Tüzer'in haberine göre Polat, Evrensel’in yayımladığı tekzip metni hakkında yeniden mahkemeye başvurdu ve 'Tekzip metninin iki internet haber sitesi ile tirajı yüz binin üzerinde olan iki gazetede ilan şeklinde yayımlanmasına karar verilmesini' talep etti. Aydın 2'nci Sulh Ceza Hakimliği de kaymakamın talebini kabul etti.

'Kanunda yok'

Evrensel'in avukatı Devrim Avcı, haksız ve açıkça kanuna aykırı olduğunu belirttiği mahkeme kararına itiraz etti.

İtiraz dilekçesinde şöyle denildi: “Cevap ve düzeltme metninin yayınlanması ile ilgili Basın Kanunu’nun 14. maddesinde, cevap ve düzeltme metninin sadece haberin yapıldığı gazetede yayımlanacağına ilişkin düzenlemeler yer alır. Farklı bir basın yayın organında yayımlanmasına dair hiçbir hüküm içermemektedir. Mahkeme, Kanun metninde yer almayan bir düzenleme ile ilgili karar almıştır ve bu Kanun’a aykırıdır. Yazılı metin, karar yolu ile genişletilemez. Kaldı ki söz konusu cevap ve düzeltme metni gazetede Kanun’da belirtilen şartlara uygun olarak 06.10.2022 tarihinde yayımlanmıştır… Aynı metni yeniden yayımlamak da Kanun’un amacına aykırıdır.”

Mahkemeden ret

Avcı’nın, haberin tamamen gazetecilik ilkelerine uygun, hukuka uygunluk içerisinde yapıldığını eklediği itiraz dilekçesine ise ret kararı verildi.

Aydın 1. Sulh Ceza Hakimliği yaptığımız itirazla ilgili “Düzeltme ve cevap yazısının yayımlanması talebinin kabulüne dair verilen kararda bir isabetsizlik görülmediğinden itirazın reddine karar verilmiştir” diyerek tekzip metninin “İki internet haber sitesi ile tirajı yüz binin üzerinde olan iki gazetede ilan şeklinde yayımlanması” kararında ısrar etti.

Gazetede yayımlanan haberin zaten temel gazetecilik ilkelerine bağlı yapıldığını, hukuki kriterlere uygun olduğunu aktaran Avcı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını hatırlattı.

Avukat, kararı Anayasa Mahkemesine taşıyacaklarını da sözlerini ekledi. (Kısa Dalga)

Gündem