Tepki yağıyor: İtalya’da mahkeme 10 saniyenin altındaki ‘dokunuşu’ cinsel taciz saymadı

Tepki yağıyor: İtalya’da mahkeme 10 saniyenin altındaki ‘dokunuşu’ cinsel taciz saymadı
İtalya’da bir cinsel taciz davasına bakan mahkeme, 10 saniyenin altında el yordamıyla dokunmanın suç teşkil etmediğine hükmetti. 17 yaşındaki bir öğrencinin tacizle suçladığı 66 yaşındaki okul hademesinin beraat etmesi ve mahkemenin "kısa süre" gerekçesi ülkede ve sosyal medyada tepkilere yol açtı.

BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın haberine göre bugün 18 yaşında olan Laura isimli öğrenci, Roma’daki bir lisede Nisan 2022’de yaşanan olayda, hademe Antonio Avola’nın pantolonunun ve iç çamaşırının içine elini sokarak kendisini taciz ettiğini iddia ediyordu.

Laura, okulun merdivenlerinden çıkarken belinden inen pantolonunu çektiği sırada, pantolonunun ve iç çamaşırının içinde bir el hissettiğini anlattı.

Savcılık Avola hakkında 3,5 yıl hapis isterken mahkeme, "şehvet içerikli niyet" tespit edilemediği gerekçesiyle eylemi cinsel şiddet olarak kabul etmedi. Mahkeme ise bu eylemin ancak "hafif bir dokunuş" sayılabileceğine, "şaka amaçlı" yapıldığı iddiasının inandırıcı olduğuna hükmetti.

Bu karar, "10 saniyenin altındaysa taciz değil" gibi başlıklarla haberlere konu oldu; aralarında siyasetçiler ve sanatçıların da yer aldığı geniş bir kesimden tepki çekti.

Merkez-soldaki Demokratik Parti’den Avrupa Parlamentosu üyesi Brando Benifei, "10 saniye size az gibi geliyorsa bu süre boyunca elinizi ateşe sokun bakalım" diye tepki gösterdi.

Öğrenci derneği Ortaöğretim Öğrencileri Ağı da "Yine absürt bir nedenle, bu kez süresinden dolayı, bir taciz vakası taciz olarak kabul edilmiyor. Her yerde, özellikle de cinsiyete dayalı şiddet ve ayrımcılığı tanımayı ve yıkmayı öğretmesi gereken okullarda kendimizi güvende hissetmek istiyoruz" açıklaması yaptı. (Kısa Dalga)

Dünya