TESK'ten hükümete esnaf ve stajyerler için emeklilik çağrısı

TESK'ten hükümete esnaf ve stajyerler için emeklilik çağrısı
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, " Norm birliği sağlanarak tüm çalışanlar eşit zamanda, eşit şartlarda ve eşit ücretle emekli olabilmeli" dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yazılı bir açıklama yaparak, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenlemeden yararlanamayanların mağduriyetlerine dikkat çekti.

Kendi nam ve hesabına çalışan esnaf ve sanatkarların, tarım çalışanlarının, staj mağdurlarının ve ihyadan dolayı kayıtları olduğu halde emekli olamayan binlerce esnafın EYT düzenlemesinden yararlanmak istediğini belirten Palandöken, verilecek müjdeli haberi beklediklerini dile getirdi.

Emeklilik hakkı kazananlara eşit muamele yapılması gerektiğinin altını çizen Bendevi Palandöken, şunları kaydetti:

"Herkes eşit zamanda eşit ücretle emekli olmalı

Sosyal Güvenlik Kurumu, BAĞ- KUR’lu, SSK’lı ve Emekli Sandığı’na tâbi tüm çalışanların sorunlarının birlikte çözülebileceği bir yer. Ancak norm birliği olmadığı için SSK’lı çalışanlar 7 bin 200 prim günü ile emekli olurken BAĞ-KUR’lu esnaf ve sanatkârlar 9 bin prim gününde emekli oluyor. Norm birliği sağlanarak tüm çalışanlar eşit zamanda, eşit şartlarda ve eşit ücretle emekli olabilmeli. Yanında çalışanın kendinden çok maaş aldığı bir sistemin yanlış olduğunu savunuyoruz. Yıllarca ekonomiye ivme kazandıran, ödediği vergilerle devlete ciddi bir kaynak sağlayan esnafın bu konudaki mağduriyeti zaman kaybedilmeden giderilmeli.

Staj mağdurlarının önü açılmalı

Staj mağdurlarının sağlık sigortaları devam etmesine rağmen emeklilik sigortalarının yatırılmamasından kaynaklanan sıkıntı sürüyor. Yeni bir düzenleme ile staj mağdurlarının önü açılmalı.

Bununla birlikte esnafın EYT’den faydalanmasını öngören geriye dönük borçlanma ile devlete önemli bir gelir sağlanacağı unutulmamalı. Esnaf ve sanatkârlarımızın bu mağduriyetlerinin giderilmesi, aileleri ile birlikte milyonlarca insanın sevinmesi bakımından çok önemli. Esnafımızın beklentilerinin karşılık bulmasının tam zamanı."

Ekonomi