Tesla rekor kâr açıkladı, Elon Musk 23 milyar dolar 'ikramiye' alacak

Tesla rekor kâr açıkladı, Elon Musk 23 milyar dolar 'ikramiye' alacak
Elektrikli araç üreticisi Tesla'nın rekor kâr açıklamasıyla, şirketin CEO'su Elon Musk'ın da milyarlarca dolar ikramiye alacağı belirtiliyor. Musk, performans hedefi anlaşması çerçevesinde 23 milyar dolarlık hisse alabilecek.

Elektrikli araç üreticisi Tesla, pandemi kısıtlamalarının yol açtığı tedarik kesintilerine rağmen, yılın ilk çeyreğinde 3,3 milyar dolar kâr etti. Tesla'nın performans hedeflerini geçen bu rekor kârın ardından, şirketin CEO'su ve dünyanın en zengin kişisi olan Elon Musk'ın 23 milyar dolar ikramiye alacağı belirtildi.

Tesla ile Musk 2018 yılında sıradışı bir anlaşma yapmıştı. Tesla'dan doğrudan maaş almayan Musk'a, 10 yıl içinde şirketin değerini 650 milyar dolara çıkarması halinde 55.8 milyar dolar ikramiye verileceği açıklanmıştı.

Musk bu hedefe Ocak 2020'de, 'erkenden' ulaşmıştı. Tesla'nın hisseleri bu hedefin belirlendiği Ocak 2018'den beri yüzde 1300 oranında artmışken, şirketin bugünkü piyasa değeri 1.1 trilyon dolar.

The Guardian gazetesi, bu durumun, Musk'ın devasa ikramiye anlaşmasındaki son üç dilimin de 'kilidini açtığını' yazdı. Buna göre Musk, her bir dilimde, 8.4 milyon dolarlık Tesla hissesi alma hakkı kazanıyor. Üstelik, piyasa değeri şu an 977 dolar olan Tesla hisselerini, 70 dolardan, yani çok büyük bir indirimle alabiliyor. Dolayısıyla, ikramiye anlaşmasının her bir dilimi 7.7 milyar dolara tekabül ederken, son kâr açıklamasıyla üç dilimden elde edeceği kazanç 23 milyar doları buluyor. Anlaşma gereği, Musk'a yapılacak ödemenin şirketin yönetim kurulu tarafından imzalanması gerekiyor ve Musk hisseleri beş yıl boyunca satamıyor.

Şu an 43 milyar dolarlık bir teklifle Twitter'ı almaya çalışan Musk, Tesla'yla anlaşmasını erken tamamlaması sonrasında yeni bir ikramiye düzeneği için görüşmelere başlamadıklarını söyledi. (Kısa Dalga)

Otomobil