Gazetecilerin görev yapmasını engelleyen polislerle ilgili takipsizlik kararı kaldırıldı

Gazetecilerin görev yapmasını engelleyen polislerle ilgili takipsizlik kararı kaldırıldı
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şubesi, gazetecilerin görevini yapmasını engelleyen polisler hakkındaki suç duyurusu karşısında verilen takipsizlik kararına itiraz etti. Ankara 5. Sulh ceza Mahkemesi, takipsizlik kararını kaldırdı. TGS Avukatı Ülkü Şahin, “Valilik soruşturma izni verirse, gazetecilerin görevini engelleyen polisler hakkında dava açılabilir” açıklamasını yaptı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şubesi, başkentte son yıllarda haber takibi yapan gazetecilerin görevini yapmasını engelleyen Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polisler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu. 25 Mart 2021 tarihli dilekçede, 10 ayrı engelleme olayı sıralanmış; polislerin “görevlerini kötüye kullandıkları” ve “zor kullanma yetkisine ilişkin sınırı aştıkları” iddia edilmişti.

SAVCILIK TAKİPSİZLİK KARARI VERDİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, suç duyurusu karşısında, 27 Nisan’da “kovuşturmaya yer olmadığı” kararını verdi. Kararda, suç duyurusunda bulunun TGS Ankara Şubesi’nin “olayın mağduru olmadığı” değerlendirmesi yapıldı. Basit yaralama suçlamasının “şikayete bağlı olduğunun” belirtildiği takipsizlik kararda, bununla ilgili olarak şu açıklama yapıldı:

“Şikayet hakkı kişiye sıkı sıkıya bağlı bir haktır. Mağdurun kendisi ya da yetkili vekili ya da yasal temsilcisi tarafından kullanılması gerekmektedir. Yetkili sendikanın bu anlamda yasal bir temsilci vasfı taşımadığı dolayısıyla ortada yasaya uygun bir şikâyetin bulunmadığı, bu haliyle soruşturmaya devam edilmesine yasal olarak olanak bulunmadığı görülmüştür.”

TGS İTİRAZ ETTİ

TGS’nin avukatları Meliha Selvi, Beste Dönmez Gedik ve Ülkü Şahin; takipsizlik kararına itiraz etti. Kararın hukuka ve yasaya aykırı olduğunun belirtildiği itirazda, suç duyurunun “zor kullanma yetkisinin aşılması” ve “görevi kötüye kullanma” ile ilgili olduğu ifade edildi. Bu suçların şikayete bağlı olmadığının savunulduğu dilekçede, şu değerlendirme yapıldı:

“Türkiye Gazeteciler Sendikası Ankara Şube yöneticisi olan müvekkiller, Ankara ilinde görev yapan gazeteciler tarafından taraflarına iletilen ve basına da yansıyan suç konusu filleri; suçu bildirme yükümlülüğü kapsamında Sayın Savcının bilgisine sunmuştur. Bu nedenle takibi şikâyete bağlı olmayan suçlar yönünden şikayetçi sıfatının yokluğu iddiasıyla verilen kovuşturmaya yer olmadığına dair karar hukuka açıkça aykırıdır.”

TAKİPSİZLİK KARARI KALDIRILDI

TGS’nin itirazını inceleyen Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği, 15 Ekim 2021 tarihinde verdiği kararda, takipsizlik kararını kaldırdı. Şikayete konu olaydaki eylemlerin kolluk görevlilerinin idari görevleri sırasında meydana geldiğinin belirtildiği kararda; Yargıtay 4. Ceza Dairesi’nin kararında belirtildiği üzere zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması suçunun soruşturma iznine tabi olamayacağına dikkat çekildi. Kararda, şu değerlendirme yapıldı:

“Bu haliyle isnada konu eylemlerin zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması suçunun mu yoksa görevi kötüye kullanma suçu mu kapsamında kaldığı değerlendirilerek, görevi kötüye kullanma suçu yönünden 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümlerinin tatbik edilmesi gerektiği anlaşılmakla itiraz kabul edilmiştir.”

“GAZETECİLERİN GÖREVİNİ ENGELLEYEN POLİSLER HAKKINDA DAVA AÇILABİLİR”

TGS avukatlarından Ülkü Şahin, kararın ardından savcılığın; polislerin şikâyete konu eylemlerinin “zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması” mı, yoksa “görevi kötüye kullanma” suçu mu olup olmadığına karar vereceğini kaydetti.

Şahin, “Eğer savcılık, polislerin eylemlerini zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması olarak görürse bu konuda soruşturma izni istemeden doğrudan dava açacak. Ancak savcılık, görevi kötüye kullanma suçu olduğunu değerlendirirse bu konuda Ankara Valiliği’nden soruşturma izni isteyecek. Valilik soruşturma izni verirse, gazetecilerin görevini engelleyen polisler hakkında dava açılabilir” dedi.

Savcılığın takipsizlik kararının basın mensuplarına yönelik şiddet eylemlerini cezasız bırakma politikasının bir örneği olduğunu belirten Şahin, savcılığın artık bu şikayeti hukukçu ciddiyetiyle incelemesini ve şüpheli kolluk personeli hakkında derhal iddianame düzenlemesini istedi. (ANKA)

Gündem