Ticaret Bakanı Bolat'tan İsrail'e giden ihracat gemileriyle ilgili açıklama

Ticaret Bakanı Bolat'tan İsrail'e giden ihracat gemileriyle ilgili açıklama
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda tartışma nedeni olan, İsrail'e giden ihracat gemileriyle ilgili açıklama yaptı. Bolat, Filistin'de liman olmadığı için gemiler İsrail'e gittiğini ve gemilerin devlete değil özel şirketlere ait olduğunu söyledi.

Gazeteci Metin Cihan'ın, İsrail'e giden ihracat gemileriyle ilgili paylaşımları kamuoyunda geniş yer buldu.

Filistin'de liman olmadığı için gemiler İsrail'e gidiyormuş

Ticaret Bakanı Ömer Bolat da, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı bütçe görüşmeleri esnasında, söz konusu gemilerin neden İsrail'e gittiğini açıkladı. Filistin'de bir liman olmadığı için gemilerin İsrail üzerinden Filistin'e gittiğini savunan Bolat, şunları söyledi:

"Filistin'de İsrail'in acımasız katliamı yönünde Türkiye ile İsrail'in ticareti konusunda bazı bilgi eksikliklerini de gidermek için açıklama yapmak istiyorum. Ülkemiz ile İsrail arasındaki ticaret İsrail'in Gazze saldırısından sonra 7 Ekim'den bu yana tam yüzde 48 azalmıştır. Ülkemizde mevcut ticareti devlet şirketleri değil, özel şirketler ve bunların birçoğu uluslararası firmalar yapmaktadır. Türkiye olarak ihracatımızın yüzde 31'i de Türkiye'ye doğrudan yatırım yapmış uluslararası firmalar tarafından gerçekleştirilmektedir... Şunu demek istiyorum; İsrail'in abluka altında tuttuğu bölgedeki nüfusta Filistinliler daha kalabalık 8 milyon, İsrailliler 7 milyon 200 bin. İşte ülkemizden Filistin'e gönderilen mallarda Filistin'in kedine ait gümrüğü, limanı olmadığı için İsrail gümrükleri üzerinden Filistin'e girebilmektedirler."

"Ticareti devlet değil, özel şirketler yapıyor"

Öte yandan ticaret devletin değil, özel şirketlerin yaptığını söyleyen Bolat, ticaretin 7 Ekim'den bu yana yüzde 48 azaldığını da ifade etti. Bolat, "Ülkemiz ile İsrail arasındaki ticaret İsrail'in Gazze saldırısından sonra 7 Ekim'den bu yana tam yüzde 48 azalmıştır. Ülkemizde mevcut ticareti devlet şirketleri değil, özel şirketler ve bunların birçoğu uluslarlarası firmalar yapmaktadır. Türkiye olarak ihracatımızın yüzde 31'i de Türkiye'ye doğrudan yatırım yapmış uluslararası firmalar tarafından gerçekleştirilmektedir." dedi.

"Ambargo kararı bulunmamakta"

İsrail'e dönük bir ambargo kararı olmadığını da ekleyen Bolat, "İsrail'e yönelik transit ticareti konu ürünlerde ülkemiz limanlarına uğrayan gemilerin sonraki destinasyonları uluslararası düzeyde ve ülkeler düzeyinde alınmış herhangi bir ambargo kararı bulunmamaktadır. Biz Türkiye olarak Birleşmiş Milletler kapsamındaki yaptırımların tanıyoruz ve uyguluyoruz." ifadelerini kullandı. (ANKA)

Gündem